ЗАГРЕБ - Напад малолетних младића из Кистања на ученике богословске средње школе из манастира Крка подигао је у Хрватској политичку температуру до кључања. Нападачи су одведени у притвор, један малолетник је осумњичен за наношење тешких телесних повреда, шесторица за наношење лакших телесних повреда. Свима следи оптужница због злочина из мржње.

Хрватски премијер Зоран Милановић сазвао је хитну конференцију за новинаре.

- Мржњу и ову врсту страха нећемо да допустимо. Озбиљне се ствари догађају у Хрватској, поново видимо како странке деснице у својој неспособности да било што друго артикулишу шире мржњу, чисту дестилисану мржњу - казао је премијер и сасуо лавину оптужби на опозицију, пре свега ХДЗ. - Нападнути су богослови из манастира Крка, деца практички, док Хрватска телевизија каже да су то били Јањевци, а не малолетне особе хрватске националности. Ти који су их напали су исто деца, дакле неко је на њих имао утицај, погани, патогени. Лјуди у црним кошуљама за које не знамо ко су и одакле, долазе и говоре на телевизији. Шта се чудимо онда да се такве ствари догађају”.

А председник ХДЗ-а у Кистањама, странке коју је Милановић прозвао, Рок Антић изјавио је да је манастир Крка “легло четништва у Хрватској” и да су богослови сами провоцирали. По Антићу “целу седмицу четрдесетак богослова, који су из Србије и РС, затворено је у самостану, а викендом се опијају и певају четничке песме”.

- Два дана пре тога особа са листе ХДЗ за Европски парламент, еврофоб, која нас учи како би Хрватска требало да изгледа, ко је гост у Хрватској, а ево први гости су добили по леђима и по носу - рекао је Милановић.