ПОДГОРИЦА - Кубански лек који, наводно, карцином плућа претвара у хроничну болест, доступан је и црногорским грађанима који су због њега до сада путовали чак и до Кубе.

Лек до Црне Горе долази преко званичног кубанског представништва, клинике „Свети Марко“ у Тирани, односно њиховог заступника у Црној Гори, фирме „ЕМ Камен“ из Будве.

Власник ове фирме Ђуро Црнојевић каже, за „Новости“, да они само преводе документацију болесника и шаљу је на клинику у Тирани.

- Када лекари тамо утврде о чему се ради и да ли је болеснику могуће помоћи овим леком, они одлучују да ли ће отићи по медикамент, или ће га примити поштом - каже Црнојевић.

По његовим речима, према досадашњем искуству у 20 одсто случајева овај лек не може да помогне оболелима.

У црногорској здравствено-санитарној инспекцији истичу да овај лек нема дозволу за промет у Црној Гори, те да они проверавају на који начин се он обавља. Исто кажу и у Агенцији за лекове и медицинска средства.

ДОЗА 200 ЕВРА ЦЕНА једне дозе лека „видатокс“, који се поручује из Тиране, јесте 200 евра, и довољна је за период од 45 до 50 дана. „Видатокс“ је хомеопатски лек чија је активна супстанца отров једне врсте шкорпије, стоји на сајту клинике у Тирани.

Директорка ове установе Мајда Шахман Заимовић саопштила је да „кубански препарати за оболеле од карцинома нису у употреби у Црној Гори“. Агенцији се, каже она, до сада није обратило ниједно правно лице са захтевом за регистрацију, интервентни увоз или клиничким испитивањем овог производа.

Овај кубански лек засада није регистрован ни у једној европској држави, а одобрен је за употребу само у матичној земљи.

Да би се неки лек нашао на црногорском тржишту, према Закону о лековима, потребна је документација која потврђује његов квалитет, безбедност и ефикасност. За почетак евентуалног клиничког испитивања потребна је документација предвиђена законом, усаглашеним са европским директивама.

- Треба бити опрезан у представљању података о овом леку, његовој ефикасности и успешносту у лечењу, имајући у виду осетљивост популације којој је намењен - сматра Мајда Шахман Заимовић.

Оболели од тешке болести и њихови најближи спремни су на велика одрицања да би се излечили. Сценарио који је примењиван да би се дошло до кубанског лека био је - отићи у Кубу као туриста, инсценирати да вам је позлило и доћи до тамошње болнице, односно до могућности да се добије лек.