Сплит: Током геј параде ухапшене 73 особе

ФоНет

недеља, 10. 06. 2012. у 14:18

Сплит: Током геј параде ухапшене 73 особе
Полиција је против 60 особа поднела прекршајне пријаве, а међу њима је 27 малолелетника од којих већина није имала личне карте. Трошкови обезбеђења параде прећи ће од милион куна

СПЛИТ - За време геј параде у Сплиту ухапшене су 73 особе, саопштила је данас полиција и нагласила да није забележила никакве облике дискриминације или злочина из мржње као и да ће трошкови за обезбеђење параде прећи износ од милион куна.

"Геј прајд 2012. протекао је у најбољем реду. Нисмо имали ниједног инцидента, сем неких спорадичних случајева. Полиција је максимално обавила овај део посла", рекао је начелник Сплитско-далматинске полиције Ивица Толушић.

Полиција је против 60 особа поднела прекршајне пријаве, а међу њима је 27 малолелетника од којих већина није имала личне карте.

Код двојице малолетника пронађене су петарде, а код једног већи број упаљача, вероватно за гађање поворке, а од две особе су одузета два мања ножа.

Полиција је због нарушавања реда и мира пријавила 11 особа и то због пијанства, свађе и вике. Зато што нису имали лична документа пријављено је 40 особа.

У суботу ујутро полиција је интервенисала на терену због транспарента правашке младежи на којем је писало: "Госпе Сињска ако си у стању, заустави геј параду!"

Толушић је рекао да су дан пре параде обављали информативне разговоре с особама које су кажњене због насиља на прошлогодишњој паради.

Прраду је обезбеђивало 911 полицјаца, а цена за обезбеђење параде биће већа од милион куна", потврдио је Толушић и додао да су ови трошкови били нужни.

Према проценама полиције у поворци, у суботу у Сплиту, било је 700 људи, преносе хрватски медији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације