БАНјАЛУКА - Посланици из Српске у парламенту БиХ покренуће хитну расправу о положају Срба у Федерацији БиХ, који су суочени са многобројним животним проблемима, али и страхом за сопствену и безбедност својих породица, због свакодневних претњи комшија Бошњака!

У ФБиХ данас живи пет пута мање Срба него 1991. године. Већина нема посла, нити решена имовинска питања, а њихова безбедност све више је угрожена и јачањем радикалног вехабијског покрета.

Посланик СНСД у парламенту БиХ Славко Јовичић каже за "Новости" да из дана у дан добија писма Срба из ФБиХ, који се жале да се над њима спроводи невиђена дискриминација само зато што су - Срби.

- Срби су протерани из федералних институција и предузећа, отети су им станови и имовина, свакодневно се сусрећу са увредама и псовкама на улици, а федерална власт не чини ништа да прекине ту праксу - тврди Јовичић.

НЕЋЕМО ОДУСТАТИ У САРАЈЕВУ и другим местима у ФБиХ у отетим српским становима смештене су бошњачке породице погинулих бораца, њихови ратни војни инвалиди, као и припадници Армије БиХ са највишим војним одликовањима. Из Удружења војних пензионера Српске поручују да неће одустати од враћања 208 војних станова бившим официрима ЈНА, односно Војске РС.

Ништа боље не живе ни Срби у Брчком. Лјубомир Делић из брчанског насеља Брод каже да страхује за безбедност своје породице после претњи које су им упућене. Он каже да одавно трпи провокације комшија Бошњака, али да се никоме није жалио све док прошлог четвртка трактором нису ушли на његово имање и преорали део ливаде.

- Тог дана Мерсед Мујкановић из Маоче ушао је трактором у мој посед, површине 25 дунума, да би преорао ливаду и извесном Јашаревићу омогућио да ту засеје башту. Мујкановић тврди да је ту земљу купио. Кад и од кога, не знам, али од мене није - каже Делић кога су 7. маја 1992. године заробили припадници муслиманске формације "Зелене беретке".

У рату су му кућа и имање опљачкани, а потом и спаљени.

- Вратио сам се на згариште. Са покојном супругом Јелом и децом обновио сам имање и, хвала богу, стекао све што је једној породици потребно за нормалан живот. Али снађе ме нова невоља. Сада ми, како чујем, неки поручују да ћу одавде опет отићи са две кесе у рукама - прича Делић.


НАПАДИ

СРПСКА гробља и цркве у Федерацији често су на удару вандала. Више пута пуцано је на православне цркве у овом ентитету, а често пута су разбојници уништавали црквену имовину.