ЕВРОПСКА комисија ће ове седмице одлучити да ли ће 90 милиона евра помоћи, намењених за БиХ, преусмерити на неки од регионалних пројеката на западном Балкану, ако не дође до договора Српске и ФБиХ о реализацији ИПА пројеката.

Домаће власти имају још неколико дана да постигну договор о пројектима који ће се финансирати из претприступних фондова ЕУ за 2011. годину.

Ако договора не буде било, биће доведено у питање потписивање финансијског уговора са ЕУ и спровођење развојних пројеката у раним областима.

БиХ за јачање институција, унапређење инфраструктуре, повећање запослености и друге намене може да искористи 96 милиона евра за ову годину, потврђено је у Европској комисији.

ПРАВО НА ПОМОЋ ИНСТРУМЕНТ за претприступну помоћ (ИПА) је намењен циљаном пружању помоћи земљама које су кандидати или потенцијални кандидати за чланство у ЕУ, од 2007. до 2013. године. Од 2007. године, Босни и Херцеговини је до сада додељено 295 милиона евра помоћи, а има право на помоћ ЕУ у вредности више од 660 милиона евра.

У Влади РС истичу да је проблем у вези ИПА програма настао због жеље Федерације БиХ да се пројекти из одређених области, који су у надлежности ентитета, финансирају на нивоу БиХ, што је класичан губитак дејтонских надлежности РС.

Зато је Влада Српске предложила ФБиХ да размотри одлуку да оспори ревидирану листу пројеката из БиХ, који би требало да буду финансирани из европских ИПА програма.

Посланик СНСД у парламенту БиХ Славко Јовичић каже за “Новости” да РС не сме да дозволи да губи своје надлежности кроз ИПА пројекте.

- Помоћ Европе је свакако добродошла, али Сарајево не би смело да политизује ово питање, како би отели изворне, дејтонске надлежности Српске - поручио је Јовичић.

Из Брисела је саопштено да комесар за проширење ЕУ Штефан Филе разматра преусмеравање 96 милиона евра из програма ИПА за БиХ, у програм за више корисника на западном Балкану, уколико Европској комисији одмах не стигне обавештење о томе да је постигнут договор о програму за БиХ.

Будући да је за коришћење ИПА фондова неопходно постићи сагласност свих нивоа власти, на шта је Европска комисија више пута указивала, доведено је у питање коришћење свих фондова.

Европска комисија је изразила жаљење “што је БиХ једина земља у региону која није у могућности да финализира програм ИПА”, али је нагласила да је “и убудуће спремна да подржава власти БиХ у стварању ефикаснијег механизма координације фондова ИПА и осталих питања у вези са ЕУ”.

БиХ је једина земља западног Балкана која још није ни поднела захтев за чланство у ЕУ, иако је још 16. јуна 2008. потписала Споразум о стабилизацији и придруживању.


ПРОЈЕКТИ

ПРЕДВИЂЕНИ пројекти тичу се, између осталог, унапређења служби правосуђа и јавне управе, развоја средњих и малих предузећа, изградње путева и одржавања вода и управљања отпадним материјалом, као и помоћи образовању, социјалној инклузији и запошљавању грађана БиХ.