ЦГ: Нова црквена правила по Брајовићу

Ч. ПРЕЛЕВИЋ

понедељак, 13. 06. 2011. у 20:54

ЦГ: Нова црквена правила по Брајовићу
Црна Гора: Зашто митрополит Амфилохије оптужује МУП Црне Горе за насиље над свештенством. Джомић: Захтеви свештеника да им се одобри боравак редовно се одбијају

ПОДГОРИЦА - Министарство унутрашњих послова Црне Горе на чијем челу је Иван Брајовић спроводи насиље над свештенством Митрополије црногорско-приморске.

Митрополит Амфилохије поткрепио је овакав став чињеницом да полицијски инспектори у последње време обилазе манастире и прете свештеницима, монахињама и монасима из других држава који немају регулисане дозволе о сталном боравку да ће бити прогнани.

То се, међутим, није догађало пре него што је на чело МУП дошао Брајовић (функционер СДП), а владика Амфилохије каже да "таквог насиља није било ни у млетачко, аустругарско, нити време нациста или комуниста".

Проблем особа из Србије, Републике Српске, Сирије, Русије и других земаља које бораве у манастирима Митрополије раније није постојао. Од доласка Брајовића (2008) на министарску функцију закони се, међутим, тумаче другачије, па су захтеви свештенства да им се одобри боравак почели редовно да буду одбијани, иако су услови били као и пре. По новом читању прописа, Митрополија црногорско-приморска нема "правни статус"!

ДОБРА ВОЛјА ПРЕДСЕДНИКА И НАШ саговорник Велибор Джомић је један од "страних држављана" који имају проблеме са боравиштем и радном дозволом у Црној Гори. Председник Црне Горе Филип Вујановић је пре неки дан, на новинарско питање на ту тему казао да ће, ако затреба, Джомића предложити за добијање црногорског држављанства по посебном поступку, у складу са председничким овлашћењима из Закона о црногорском држављанству.
- И не само Джомића - рекао је Вујановић - него и било ког другог свештеника, фратра, жупника, ходжу, без обзира на цркву или верску заједницу.

- Поједини службеници МУП не тумаче законе по правилима правних начела, већ по правилима бабе Смиљане - објашњава за "Новости" протојереј Велибор Джомић, координатор Правног савета Митрополије. - Позивају се на одредбе и даље важећег закона о правном положају верских заједница из 1977. године и тврде да Митрополија нема својство правног лица, јер није регистрована у полицији, попут, рецимо, невладине организације која себе назива Црногорска православна црква. Игноришу доказе из којих се види да Митрополија има свој матични број, верску делатност, па чак и порески картон, као и својство правног лица.

У више судских пресуда, међу којима и оне из ове године, Управни и други судови потврдили су својства правног лица Мирополије, јер закон из 1977. године није прописао обавезу тада већ постојећих цркава и верских заједница да се наново региструју. Али, ако судови и добар део министарстава у Влади ту чињеницу уважавају, Иван Брајовић и неки делови МУП, првенствено ЦБ у Погорици, законе тумаче другачије.

- То чине свесно, како би се наше свештенство у јавности погрешно приказало као илегална група која делује незаконито - каже протејереј Джомић. - Игноришу и одредбу Закона о раду и запошљавању странаца којим је свештенство свих цркава, не само православне, ослобођено обавезе добијања радне дозволе за вршење верске службе у Црној Гори.

Од доласка функционера СДП на челне функције у МУП, испада, прописан је нови "типик" (правила понашања о вршењу црквене службе). Тако је једна монахиња из Републике Српске целих седам година уредно добијала привремени боравак, а осме јој је захтев одбијен уз оно исто образложење - да Митрополија "нема својство правног лица".

Слично, професор факултета Богословије, Рус, четири године је добијао радну дозволу, али не и пете. Више од 40 особа из црквених редова, страних држављана, подносило је такве захтеве, али су - откако је на челу МУП Брајовић - сви глатко одбијени. На жалбе Митрополије, иако је рок за решавање 60 дана, МУП једноставно не одговара годинама.

- Све то ради се намерно - уверени су у Митрополији. - Спроводи се својеврсна тортура над свештенством, а као политичког покровитеља свега препознајемо председника Скупштине и СДП Ранка Кривокапића.

Не зна се тачно колико свештеника, монаха и других црквених лица у Црној Гори има проблеме са држављанством, местом боравка, радном дозволом... Извесно је да је Митрополија сва та административна питања решавала без проблема - док се у црквена питања није умешала Кривокапићева СДП, чији функционери, између осталог, руководе и катастром некретнина, па је напрасно постала спорно и власништво Митрополије над манастирима и другим црквеним добрима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

еро

13.06.2011. 21:57

А лијепо Његош рече: "Гори су ми они него Турци"

Stolac Previla

13.06.2011. 22:53

Neka bi Gospod omeo sve progonitelje pa bili oni u slucaju vladike Artemija, Amfilohije i Irineji ili u slucaju monastva u Crnoj Gori Ranko Krivokapic i druzina. U pamet se Bog je veliki i ne trpi nepravdu. Vratiti se vjeri pradjedovskoj svi moramo. AMIN podaj gospode !

baunti

14.06.2011. 18:30

@Stolac Previla - Cekaj malo, pa zar ni paganstvo nije bila jednom vjera pradedovska u svijeh Slovena? Mi treba da se vratimo radu, disciplini i jedinstvu, a ne vjeri. Uostalom, kako ono kaze poslovica narodna - pomozi sam sebi i Bog ce ti pomoci. A vjeru treba ostaviti svestenicima i ne dati politicarima da njom manipulisu, ali isto tako i ne dozvoliti da se vjera mijesa u svjetovnu politiku.

baunti

14.06.2011. 18:27

@saskoni - A sta da kaze? Nema potrebe da prica nista, jer ako hoces da odradis neki posao, onda treba da ga odradis cuteci, a ne larmajuci. Pas koji laje ne ujeda...

Borisvdsag

14.06.2011. 00:38

Sta drugo ocekivati od komunjare Mila Djukanovica. Da bi se dokazali kao veliki komunisti posle II svetskog rata pretvarali su crkve u okolini Skadarskog Jezera u javne toalete. Moglo bi se reci da su sada jos dobri jer ne vrse nuzdu u crkvi. Mada stvaranje sopstvene crkve u mnogome lici na to. Ovo je ustvari kao turska metoda za gasenje Carigradske patrijarsije.Ne dozvoljavaju Grcima da dobiju Tursko drzavljanstvo pa uskoro nece imati ko da nasledi patrijarha Vartolomija. Ali ima Srba uCG

Igor Katana Ub

14.06.2011. 07:27

Ja sam mislio da najvise complexa od nas Srba imaju Hrvati i Bosnjaci(utisak stecen gledajuci njihove informativne programe) ali ova nasa braca Crnogorci ozbiljno prete da pruzmu taj primat pogotovo ovaj simpaticni Krivokapic po kome su Srbi krivi za sve na ovom svetu.Dzaba im sav trud jer nema sanse da oduzmu crkvenu imovinu koja na tim prostorima deluje vekovima i za ciju svaku crkvu,imanje,livadu postoje dokazi od kada je i od koga je i na kakav nacin pribavljena.Krivokapicu i ti si Srbin!!!

Dejan

14.06.2011. 08:01

Ako proteraju makar jednog naseg gradjanina bez obzira da li je on svestenik ili nesto drugo, treba proterati svu njihovu rulju iz Srbije. Bez obzira da li im je otac akademik ili nesto drugo.

SARA SRPKINJA

14.06.2011. 08:36

U katolickoj crkvi se vide i crni i beli popovi iz svih zemalja a sa tim osobljem ima samo prava njihove crkve bez mesanja bilo koje politicke stranke.Ovo nazivam teror te crnogorske vlade.Dokle to????

SRBIN CG

14.06.2011. 13:52

@Saro, srpkinjo,sve dotle dok imamo ovako jadnu opoziciju koja je produzena ruka rezima(mislim na nase srpske stranke).Uz njihovu precutnu saglasnost pokusavaju da nam uniste ono u sta nam je jedino preostalo da vjerujemo Mitroploiju CP.Neka ih sram bude,NS dovela milja na vlast,SNP ga ostavila na vlasti 2001-ve i ako je vladao samo u 3 opstine,SNS dala saglasnost za sramni referendum 2006 (a davali su izjave da je to za njih godina priblizavanja EU)

Marko 29 Crna Gora

14.06.2011. 16:11

E nemojte vi Krivokapica stavljati u Crnogorce njemu su blizi Istanbul i Tirana on svoje glasove dobija po tim linijama.>Tako da njegovi ministri moraju da odrade te glasove isto kao poTurice prije 200 ili 300 godina.