ПОДГОРИЦА - Министарство унутрашњих послова Црне Горе на чијем челу је Иван Брајовић спроводи насиље над свештенством Митрополије црногорско-приморске.

Митрополит Амфилохије поткрепио је овакав став чињеницом да полицијски инспектори у последње време обилазе манастире и прете свештеницима, монахињама и монасима из других држава који немају регулисане дозволе о сталном боравку да ће бити прогнани.

То се, међутим, није догађало пре него што је на чело МУП дошао Брајовић (функционер СДП), а владика Амфилохије каже да "таквог насиља није било ни у млетачко, аустругарско, нити време нациста или комуниста".

Проблем особа из Србије, Републике Српске, Сирије, Русије и других земаља које бораве у манастирима Митрополије раније није постојао. Од доласка Брајовића (2008) на министарску функцију закони се, међутим, тумаче другачије, па су захтеви свештенства да им се одобри боравак почели редовно да буду одбијани, иако су услови били као и пре. По новом читању прописа, Митрополија црногорско-приморска нема "правни статус"!

ДОБРА ВОЛјА ПРЕДСЕДНИКА И НАШ саговорник Велибор Джомић је један од "страних држављана" који имају проблеме са боравиштем и радном дозволом у Црној Гори. Председник Црне Горе Филип Вујановић је пре неки дан, на новинарско питање на ту тему казао да ће, ако затреба, Джомића предложити за добијање црногорског држављанства по посебном поступку, у складу са председничким овлашћењима из Закона о црногорском држављанству.
- И не само Джомића - рекао је Вујановић - него и било ког другог свештеника, фратра, жупника, ходжу, без обзира на цркву или верску заједницу.

- Поједини службеници МУП не тумаче законе по правилима правних начела, већ по правилима бабе Смиљане - објашњава за "Новости" протојереј Велибор Джомић, координатор Правног савета Митрополије. - Позивају се на одредбе и даље важећег закона о правном положају верских заједница из 1977. године и тврде да Митрополија нема својство правног лица, јер није регистрована у полицији, попут, рецимо, невладине организације која себе назива Црногорска православна црква. Игноришу доказе из којих се види да Митрополија има свој матични број, верску делатност, па чак и порески картон, као и својство правног лица.

У више судских пресуда, међу којима и оне из ове године, Управни и други судови потврдили су својства правног лица Мирополије, јер закон из 1977. године није прописао обавезу тада већ постојећих цркава и верских заједница да се наново региструју. Али, ако судови и добар део министарстава у Влади ту чињеницу уважавају, Иван Брајовић и неки делови МУП, првенствено ЦБ у Погорици, законе тумаче другачије.

- То чине свесно, како би се наше свештенство у јавности погрешно приказало као илегална група која делује незаконито - каже протејереј Джомић. - Игноришу и одредбу Закона о раду и запошљавању странаца којим је свештенство свих цркава, не само православне, ослобођено обавезе добијања радне дозволе за вршење верске службе у Црној Гори.

Од доласка функционера СДП на челне функције у МУП, испада, прописан је нови "типик" (правила понашања о вршењу црквене службе). Тако је једна монахиња из Републике Српске целих седам година уредно добијала привремени боравак, а осме јој је захтев одбијен уз оно исто образложење - да Митрополија "нема својство правног лица".

Слично, професор факултета Богословије, Рус, четири године је добијао радну дозволу, али не и пете. Више од 40 особа из црквених редова, страних држављана, подносило је такве захтеве, али су - откако је на челу МУП Брајовић - сви глатко одбијени. На жалбе Митрополије, иако је рок за решавање 60 дана, МУП једноставно не одговара годинама.

- Све то ради се намерно - уверени су у Митрополији. - Спроводи се својеврсна тортура над свештенством, а као политичког покровитеља свега препознајемо председника Скупштине и СДП Ранка Кривокапића.

Не зна се тачно колико свештеника, монаха и других црквених лица у Црној Гори има проблеме са држављанством, местом боравка, радном дозволом... Извесно је да је Митрополија сва та административна питања решавала без проблема - док се у црквена питања није умешала Кривокапићева СДП, чији функционери, између осталог, руководе и катастром некретнина, па је напрасно постала спорно и власништво Митрополије над манастирима и другим црквеним добрима.