Нема купаца за 10.000 станова

С. ГРЕГОВИЋ

17. 05. 2011. у 20:16

Нема купаца за 10.000 станова
Промет некретнинама на приморју достигао најнижу тачку, грађевинари грцају у дуговима. Будва има више станова него становника. Многи остали без кућа јер су узимали кредите

БУДВА - Никада више нових станова и никада повољније цене.

На црногорском приморју, према најновијим подацима, купцима се нуди десет хиљада нових станова разних величина. Највећа је понуда у Будви, која има око 4.500 станова које су градитељи зидали последњих година за тржиште.

Промет некретнина је стао готово потпуно и узалуд власници преко разних агенција нуде удобне станове од којих су многи уз саму обалу. Цене се крећу од 1.000 до 3.000 евра, а највише је оних чија је цена 1.200 евра по метру квадратном.

У агенцијама за промет некретнина истичу да су богати Руси, који су навелико куповали куће, плацеве и станове, током 2006. и 2007. године, окренули леђа јужној обали.

А управо најезда Руса који су скупо плаћали некретнине била је мотив за многобројне градитеље да се задуже и граде стамбене зграде, верујући у добру зараду. Сада уместо купаца на њихове адресе стижу дужничке опомене.

ЗЕЛЕНАШИ
 ВИДЕВШИ да продаја станова у „златној руској ери“ доноси брзу и најбољу зараду, градњи су прибегли и они који у тој области нису имали никаквог искуства. Подизали су позамашне банкарске кредите, али узимали новац и од „каматаша“, оних који се незаконито баве овим послом. Купаца нема, рате и камате се гомилају, па су неки остали и без својих станова и кућа.

- Веровали или не, боље се продавало у време бомбардовања СРЈ 1999. године него данас - каже за „Новости“ Свето Лутовац, шеф познате агенције за некретнине „Лутовац“ у Будви.

- Током 2006. и 2007. куповано је, малтене, све што је нуђено и тада смо се понашали, благо речено, неозбиљно. Некретнинама су се бавили готово сви - конобари, таксисти, пиљари... Узимали су накнаде и од купца и од продавца. Било је случајева да дивљи посредник узме накнаду која је била равна цени некретнине! А ми смо тада узимали провизије од три до пет одсто. Тада се квадратни метар стана продавао и до 5.000 евра, а квадрат плаца од 350 до 600 евра.

Док многи сматрају да је светска финансијска криза која је почела 2008. године главни разлог слабог промета, стижу информације да промета има тамо где су цене реалне. На мети богатих купаца из Европе је обала Албаније где квадратни метар стана у изградњи ваља платити од 500 до 700 евра, а квадратни метар плаца на атрактивним локацијама кошта од 60 до 150 евра.Знатно ниже него на подручју од Улциња до Игала.

Хоће ли и током ове године Албанија бити најпривлачнија дестинација за богате Европљане зависи од тога какве ће бити цене у суседству, посебно на црногорском приморју. Нужда закон мења, каже народна, па ваља очекивати да ће цене на црногорском делу Јадрана ићи још наниже.

КВАДРАТИ ЗВРЈЕ ПРАЗНИ

НАЈНОВИЈИ попис у Црној Гори је показао да Будва и Шавник имају више станова него становника. Док су мештани Шавника одлазили због сиромаштва, тражећи другде посао, у Будву се долазило. Подручје од Јаза до Буљарице насељава 19.170 становника, док број станова износи 24.002. Будва је тако постала мртви град где на хиљаде станова зврји празно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Alex Miles

18.05.2011. 06:38

To je najosnovniji zakon slobodnog trzista, ponuda-v- potraznja.Isto kao krompir na pijaci, kada ga ima puno, jeftin je, a kada ga ima malo, nije bas jeftin.Milo, kada je video da "balon" isuvise brzo raste, trebao je znati da ce jednoga dana puknuti. No ali, Milo ko Milo, pored drugih stvari ni ovo nije znao. Sada nek pati. Sto kazu englezi: Could not happen to a nicer Man.

floramia

08.07.2011. 19:00

U ovoj vukojebini ne bi platila ni 5 eura po kvadratu. Ova me slika sablažnjava. Pa tko hoće tu živjeti uopće?