ПОДГОРИЦА - Министар за људска права Ферхат Диноша напустиће функцију под притиском јавности због ставова о геј популацији, који су од бораца за људска права оцењени као недемократски и супротни препорукама Европе.

Незванично, и премијер Игор Лукшић је „замолио“ Диношу да без много помпе поднесе оставку и пређе на рад у дипломатију. Према сазнањима „Новости“, министар је заинтересован, пре свега, за место амбасадора Црне Горе у Приштини.

Сам Диноша је у петак делимично потврдио да би каријеру могао да настави као дипломата, али тврди и да ће остати на министарској функцији до „Параде поноса“ која је заказана за 31. мај.

- Евентуалну одлуку о мом дипломатском ангажману морао би да донесе Главни одбор Демократске уније Албанаца чији сам члан - изјавио је министар Диноша. - Овај посао настављам, у најмању руку, док се парада одради, што потврђује да не постоји никакав вид притиска...

У дипломатским круговима, међутим, може се чути да су несугласице са Диношом актуелизовале незадовољство алабанских странака што су заобиђене приликом одлучивања о томе ко ће бити дипломатски представник Црне Горе за Косово, чију независност је црногорска влада признала пре више од две године.

Наводно, на месту амбасадора је већ виђен Радован Миљанић, бивши директор јавног сервиса, али би сада то, сви су изгледи, могло да буде преиначено.