ПОДГОРИЦА - Епископски савет Православне цркве у Црној Гори поручио је у среду да ће свим правно допустивим средствима штитити црквену имовину која је у поседу Цркве и, како су рекли, узурпирану, за коју очекују да ће бити враћена правом власнику, саопштено је након седнице Епископског савета у Пљевљима. На седници је констатован недостатак закона о правном положају цркава и верских заједница, због чега, како се наводи, долази до неретких злоупотреба појединаца, недобронамерних према Цркви.

Епископски савет, коме председава митрополит црногорско-приморски Амфилохије, позвао је црногорску власт да обнови цркву Светог Петра Цетињског на Ловћену.

- Наместо неприличних и незаконитих позива на отимање храмова и друге црквене имовине, позивамо власт у Црној Гори да обнови цркву Светог Петра Цетињског на Ловћену, која је насиљем, и уз директно противљење Цркве и многих јавних и културних делатника, срушена пре 40 година - наводи се у саопштењу.

ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ ЕПИСКОПСКИ савет подсећа надлежне у Црној Гори, који имају пресудну реч поводом изградње хидроакумулација на Морачи, да су дужни да узму у обзир многобројне ставове стручне јавности, који указују да предложеним решењима није обезбеђена адекватна заштита манастира Мораче, као и биодиверзитета и еколошке целине кањона Мораче до Скадарског језера.

Поводом недавног позива премијера Игора Лукшића на дијалог, у вези са, наводним, спором о власништву над Цетињским манастиром, Епископски савет је поручио да је за дијалог са свим легитимним представницима традиционалних цркава и верских заједница отворен и биће увек отворен, што се Православне цркве тиче.

- Али, дијалог са псеудоцрквеним заједницама и бившим или лажним свештеницама никада није био, нити ће убудуће бити могућ, управо зато што би такав „дијалог“ представљао угрожавање самог бића Цркве и њене спасоносне мисије у свету - каже се у саопштењу и додаје да „као таква, такозвана ЦПЦ од свог оснивања 2000. године постоји и делује, али нема право да узурпира достојанство, име и имовину институције Православне цркве, која у Црној Гори делује уз непрекинути континуитет“ већ дуже од осам векова.

Епископски савет се бавио и предстојећим пописом становништва и наводи да је његов циљ статистичко утврђивање многих чињеница, али, како се додаје, „у наша смутна времена“ има и додатно значење и намере.

- Свако има право, па и обавезу, да се слободно и без икаквог страха и притиска изјасни о свом идентитету. Позивамо да се сви грађани Црне Горе ослободе страха накупљеног, нарочито, у периоду насиља после Другог светског рата и слободно се изјасне о свом верском, националном и језичком идентитету, утемељеном на историјском континуитету Црне Горе и својих предака - саопштили су епархијски архијереји.