Језеро остало гробница

В. КАДИЋ

31. 10. 2010. у 20:59

Црна Гора: Рониоци Регионалног центра из Бијеле ни на дубини од 110 метара нису нашли посмртне остатке у Пивском језеру

ПЛУЖИНЕ - Иако су се минулог викенда специјалистичке екипе ронилаца Регионалног центра из Бијеле спуштали на дубину од 110 метара, Пивско језеро није открило посмртне остатке неколико утопљеника, који су страдали у последњих пет година.

ДОКУМЕНТИ РОНИОЦИ су прошле године приликом потраге за погинулим Имширевићима, на дубини од 70 метара, наишли на делове слупаног аутомобила, као и трагове његовог превртања. Успели су да пронађу личне документе оца и сина, кључеве од аутомобила, Аднанову саобраћајну дозволу, кредитне картице, фотографски филм...

Ради се о Славојки Ћаласан (55) из Никшића која је погинула у саобраћајној несрећи 21. новембра 2005. године, Мухамеду (64) и Аднану Имширевићу (39), оцу и сину из Сарајева, који су 29. јула слетели са магистралног пута у језеро ХЕ “Пива”, у кањон дубок око 160 метара и Немањи Милошевићу (31), рониоцу и члану београдског клуба “Туљан”.

Он је живот изгубио трагајући за настрадалом Славојком Ћаласан, фебруара месеца 2006. године. Потресена тим догађајем породица настрадале девојке одустала је од даље потраге за Славојком.

У протекла два дана рониоци Регионалног центра за подводно деминирање, спасавање и обуку из Бијеле спустили су се у језерске дубине користећи повољне временске услове, као и пад нивоа језера и погоднију темепературу од оне која је владала у ранијим покушајима.

Нажалост, узалудни су били њихови напори у потрази за настрадалима. И овог пута језеро је било “јаче” од све расположиве технике и великог срца ронилаца.

- Верујте да су ово изузетно тешки тренуци, јер сви погледи уцвељених фамилија и њихове жеље да им пронађемо најмилије не остављају нас равнодушним. Пратили смо минулих дана колико ће се снизити ниво воде у језеру, како бисмо могли што лакше доћи до тела настрадалих - каже Веселин Мијајловић, директор Центра. - Заиста смо учинили све да дођемо до њих али нисмо успели. Терен је прилично стрм и опасан. Међутим, навикли смо на такве ситуације.

Екипу ронилаца из Регионалног центра чине прекаљени момци који су безброј пута учествовали у сличним акцијама, а некада и у тежим. Кажу да ће сачекати неко боље време, када се ниво језера још спусти још за који метар.      


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације