ПРНЈАВОР - Билборди, на којима се виде људи чији ђонови подеране обуће буквално вире из контејнера, ових дана подигли су велику прашину у Српској, али и овај случај сведочи о суровости борбе за голи опстанак.

БОМБЕ У КОНТЕЈНЕРУ сам налазио и остављене бомбе, метке, једну кубуру... и све то уредно предао полицији. Са полицијом имам добру сарадњу. Говоре ми само да не крадем, што никада нисам чинио, па немам проблема - каже Хамзић, коме у размонтирању телевизора, видеорекордера и других апарата, односно у разврставању метала, помаже супруга.


Годинама Сеад Хамзић (58), из Маћиног Брда, приградског насеља у Прњавору, сваке ноћи, са рукавицама на рукама и приручним колицима, хита у трећу смену на рад око прњаворских контејнера. Све то, мукотрпно, без сталног запослења или пензије, како би зарадио корицу хлеба за себе и тешко болесну супругу, пошто су се три кћери поудавале, а и син се оженио и отишао.


Међутим, глобална криза, јада се Хамзић, увелико се одразила на све мршавију "робу" и у прњаворским контејнерима. А њега искључиво интересује гвожђе, од чије продаје живи.


- И лани је била криза, али сам некако од продаје, ипак, успео да купим дрва и да обезбедим зимницу... Нажалост, овогодишња криза је већа него икад, као и конкуренција, па не знам како ћу да презимим - забринут је Хамзић, и наводи да је некада у само једном контејнеру знао да прикупи и врећу лименки, а ове године свега по неколико комада. Све мање је и осталог лима и железа. Све нас је више, а робе све мање. Испочетка сам радио с бициклом, тачкама, као сада већина других, али сам одскочио кад ми је зет направио ова колица. Међутим, тренутно је међу нама "најјачи" један Прњаворчанин који контејнере обилази и празни са аутомобилом.