Чворовићи међу нама

С. МИШЛЈЕНОВИЋ

16. 08. 2010. у 21:09

Чворовићи међу нама
Република Српска: У склопу реформе безбедносних структура, БиХ се спрема да озакони шпијунирање

БОСНА и Херцеговина би већ од јесени и званично могла да постане земља шпијуна и разних доушника, који раде за безбедносни систем БиХ. Наиме, заједничка парламентарна комисија БиХ за надзор рада обавештајно-безбедносних агенција упутила је у парламент БиХ Предлог закона о парламентарном надзору безбедносних агенција, који би, ако буде усвојен требало тачно да дефинише ко ће бити шпијуни у БиХ и какве ће имати привилегије за доношење информација. Циљ овог предлога закона је, како кажу у парламенту БиХ, да се побољша рад безбедносних агенција у БиХ, због чега се управо и предлаже "ангажовање" већег броја доушника, међу грађанима, који би прибављали информације важне за безбедност земље. За свој рад "шпијуни" би, такође, били и плаћени и то онолико колико се договоре са безбедносним агенцијама за које "раде".

ДОУШНИЦИ У БЕЗБЕДНОСНИМ круговима БиХ, како је и потврђено "Новостима", већ дужи период кубуре са доушницима из криминалног миљеа. Управо је из ових агенција и потекла иницијатива за усвајање закона, који би и званично штитио државне шпијуне.

С друге стране, агенције би "цинкарошима" гарантовале заштиту идентитета и безбедност. Тако, уколико закон угледа светлост дана, старе "удбашке" навике "цинкарења" комшија могле би се на велика врата вратити у БиХ, а Илија Чворовић би поново био у моди.

Славко Јовичић, члан парламентарне Комисије за надзор рада обавештајно-безбедносних агенција у БиХ и члан радне групе која је радила на предлогу овог законског прописа, за "Новости" каже да је био против оваквог закона, али је био прегласан.

- Највећи проблем код оваквог закона јесте могућа злоупотреба. Ту би било доста лажних дојава. Познајући менталитет људи са ових простора само могу да нагађам како би се комшије светиле комшијама. Ако се нашим људима омогући да "цинкаре", под изговором да то раде за систем, сви у БиХ ће и званично, заслугом шпијуна, постати терористи, дилери и трговци оружјем, и ко зна шта све не - поручио је Јовичић.

ОВЛАШЋЕНЈА УКОЛИКО би овакав закон прошао, онда би безбедносне агенције и људи у њима могли да раде са информацијама шта хоће и да гоне кога хоће. Зато мора јасно да се дефинише закон и каква овлашћења ће добити шпијуни - истакао је Славко Јовичић.

Он сматра да овакав закон треба још да се мења у парламенту БиХ, јер уколико се сада усвоји, даће много простора разним махинацијама у безбедносним агенцијама, које и сада имају проблем са обуздавањем цурења информација из својих редова.

Гостимир Поповић, стручњак за безбедност и војно-политички аналитичар сматра да је овакав закон веома опасан, јер даје одрешене руке грађанима да "цинкаре" кога хоће и када хоће.

- То би значило да се у БиХ ствара стање опште несигурности и страха. Поново бисмо имали удбаше, само у новим оделима. Да не говорим о демократији и људским преварама. Мислим да овакав закон не треба Босни и Херцеговини, јер је то опасна игра са катастрофалним последицама - поручио је Поповић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације