Дрина их заувек спаја

Д. ГАЈИЋ

08. 08. 2010. у 20:51

Необичан сусрет двеју општина на мосту краља Карађорђевића. Пешачки мост свакодневно прелазе стотине Малозворничана и Зворничана, и он у правом смислу спаја људе

МОСТ краља Александра Првог Карађорђевића био је у недељу, поводом обележавања јубилеја - 600 година града Зворника, место несвакидашњег догађаја, чији је организатор општина Зворник.

Изузетно фреквентан пешачки мост, који свакодневно прелазе стотине Малозворничана и Зворничана, и који у правом смислу спаја људе, био је место сусрета двеју општина под називом “Лјуди и мостови”, догађаја који је први пут организован.

Ова манифестација окупила је представнике општина, туристичких организација, културно-уметничка друштва, сликаре, глумце и грађане, чиме су симболично показали упућеност једних на друге.

На овај начин покренута је и једна шира друштвена кампања за обнову и реконструкцију моста који је саградила династија Карађорђевић 1929. године, а који је у прилично лошем стању.

Начелник општине Зворник Зоран Стевановић и заменик председника општине Мали Зворник Александар Деспотовић, по старом српском обичају, узели су со и хлеб и обострано пожелели да овакви сусрети постану традиција.

- Оваквим сусретима обични људи показују да Дрину никада нису доживљавали као границу после догађаја из деведесетих година. Свакога јутра најмање 500 становника из ова два града прелазе мост, због посла, школовања, лечења, куповине, а све то једноставно потврђује нашу упућеност једних на друге - казао је Стевановић, додавши да руководства обеју општина морају да доприносе да се ова граница међу људима што мање примећује.

ОБНОВА МОСТА

НЕКА овај сусрет буде и почетак заједничке кампање наша два града за обнову овог моста - поручио је Зоран Стевановић. Са њим се сложио и начелник Малог Зворника.

- На овом мосту започећемо разговоре и о његовој реконструкцији, што је захтеван посао, који тражи велика улагања. Такође, унапредићемо садржаје на њему, чиме ћемо постати препознатљиви широј околини по заједничком раду и дружењу - најавио је Деспотовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације