Још једном обманути

М. Д

30. 08. 2009. у 18:07

Још једном обманути
Иако су власник и пословодство “Вектре Јакић” дали чврста обећања радницима да ће им заостала дуговања бити исплаћена током сад већ прошле седмице, то се није десило

ПЛјЕВЛјА - Иако су власник и пословодство “Вектре Јакић” дали чврста обећања радницима да ће им заостала дуговања бити исплаћена током сад већ прошле седмице, то се није десило. Верујући обећањима радници су 20. августа обуставили протесте започете 31. јула, због неисплаћених пет зарада, топлих оброка и превоза за више месеци.
Запосленима у “Јакићу”, од којих су многи недавно упућени кућама због недостатка посла, а делу нису продужени уговори о раду, последња је исплаћена фебруарска зарада.
- И поред чврстих обећања да ће нам бити исплаћена заостала дуговања, радници су поново обманути, а тако су са нама поступали и раније - саопштио је Штрајкачки одбор радника ове компаније.
Штрајкачки одбор је позвао и представнике Општинског синдикалног повереништва ССЦГ да их сада подрже у њиховим захтевима, јер то приликом недавних протеста нису урадили.
Радници “Вектре Јакић”, њих око 200, судским путем су затражили наплату својих плата и осталих накнада које им припадају у складу са колективним уговором, а око 100 њихових колега то засад није урадило.
Штрајкачки одбор је позвао запослене да се данас поново окупе испред капије предузећа, како би заједно одлучили о даљим активностима у борби за остваривање својих права.

ЗАПОШЛЈАВАНЈЕ
ИЗ подгоричке “Вектре” су недавно саопштили да су и поред тога што протекле три године “Јакић” није производио, испоштовали социјални програм и знатно повећали број упослених, тако да је више од 100 радника сада вишак у тој компанији. Већина од њих ради на одређено време - на три и шест месеци. Радници сматрају да сходно Закону о раду после стажа од три године имају право да добију уговоре о раду на неодређено време.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације