СРБИ и Хрвати којима се пред Судом БиХ суди за наводне ратне злочине, почињене у периоду 1992-1995, већ две године покушавају да истерају правду и добију поштено суђење. Обраћали су се ентитетским и институцијама БиХ, ОХР, представницима политичких партија, са захтевом да им се суди по Кривичном закону који је важио у тренутку извршења дела за која су оптужени, а не по далеко ригорознијем Кривичном закону БиХ из 2003. године. На њихову гомилу писама и захтева, Суд БиХ засад остаје нем и наставља да ради по своме.

Да парадокс буде већи, све остале правосудне институције у БиХ, рачунајући кантоналне и ентитетске судове, примењују законе који су били на снази у времену кад су наводна кривична дела и почињена.
Славко Јовичић, посланик СНСД у Представничком дому Парламента БиХ, каже за "Новости" да је крајем маја поставио посланичко питање у Парламенту БиХ, где је затражо да министарство правде БиХ одговори како је могуће да само Суд БиХ, као ниједан суд у свету, примењује закон ретроактивно.
- Тај закон је Парламенту БиХ наметнуо 2003. године тадашњи високи представник у БиХ, Кристијан Шварц Шилинг, и немогуће је да се по њему суди особама за наводна крвична дела која су почињена у периоду 1992-1995. на овом подручју. Нажалост, још нисам добио одговор од Министарства правде БиХ и сумњам да ћу да га добијем - тврди Јовичић.
Политичка јавност у БиХ је подељена кад је у питању примена овог закона. Бошњаци су, наравно, задовољни садашњим законом, који "тера воду" на њихов млин. Срби и Хрвати су огорчени и кажу да ја наметнути закон излобирала бошњачка страна, која је и учествовала у његовој изради. Политички став Срба и Хрвата је да је поменути закон из 2003. године наметнут само како би се што више Срба и Хрвата осудило за ратне злочине, јер, ако би се примењивао закон који је у време наводних злочина био на снази, многи Срби и Хрвати били би ослобођени оптужби, и слика ратних дешавања знатно би била промењена. Садашњи закон српским и хрватским оптуженицима не оставља ни минимум шанси за слободу.
Премијер РС Милорад Додик је у више наврата подсећао да је Суд БиХ политички изманипулисан од Бошњака, а поменути закон је узимао као један од примера.
И СДС је упутио захтев да се на следећој седници Представничког дома парламентарне скупштине БиХ, која ће бити одржана 24. јуна, разматра иницијатива Срба и Хрвата оптужених пред Судом БиХ о основаности поступања правосудних органа БиХ у погледу процесуирања ратних злочина.
- Примена Кривичног закона БиХ, на кривична дела почињена током рата, у супротности је с Међународним пактом о грађанским правима и Европском конвенцијом о људским правима, који су прописали да се никоме неће изрећи тежа казна од оне која се може применити у тренутку кад је кривично дело извршено - објаснио је председник СДС Младен Босић.

ПРЕТЕ ШТРАЈКОМ ГЛАЂУ
ДВАДЕСЕТ и један притвореник српске и хрватске националности Казнено-поправног завода "Кула" у Источном Сарајеву обратио се пре неколико дана Парламенту БиХ, институцијама РС и БиХ, ОХР, невладиним организацијама и политичким партијама, са захтевом да се за процесуирање ратних злочина пред Судом БиХ примењује Кривични закон СФРЈ или Статут Хашког трибунала. Уколико надлежне институције не буду реаговале на њихово писмо, притвореници су најавили штрајк глађу, бојкот Суда БиХ и друге мере, како би заштитили своја елементарна људска права.

РЕТРОАКТИВНО
СУД БиХ је Србима до сада изрекао 1.133 године затвора! Хрвати су прошли много боље, са 150 година, а Бошњаци само са 41, што довољно говори на чију штету је начињен правни преседан да се оптуженима ретроактивно суди. Осим тога, недопустиво је, према речима Младена Босића, да се у Суду БиХ за иста кривична дела изричу дупло веће казне од оних пред другим судовима у Босни и Херцеговини.