Стандард у минусу

недеља, 07. 06. 2009. у 17:44

Стандард у минусу
 Црногорска домаћинства прошле године су зарађивала просечно 607 евра месечно. Фиксне телефоне има 69,3 одсто домаћинстава, а мобилни 89 одсто

 ПОДГОРИЦА - Црногорска домаћинства прошле године су зарађивала просечно 607 евра месечно, али је њихова потрошња пет одсто премашила приходе, показује истраживање "Монстата".
Приходи црногорских домаћинстава прошле године су били 6,8 одсто већи него 2007, док је потрошња повећана 26 одсто. У 2007. години потрошња је, међутим, била мања од прихода и износила је 560 евра.
Највећи део месечних прихода прошле године домаћинства су остваривала од зарада и накнада, просечно 373 евра, или 49,2 одсто, и пензија - 138 евра, односно 18,3 одсто. Удео прихода од пољопривреде износио је 4,4 одсто, поклона и добитака 1,8 одсто и имовине један одсто. Домаћинства су од малог бизниса зарађивала просечно свега седам евра месечно.
Највише новца, 209 евра, црногорске породице трошиле су за куповину хране и безалкохолних пића, која чине трећину укупних месечних расхода.
За транспорт је трошено просечно 73 евра, или 11,5 одсто, а за становање, воду и струју 71 евро, што чини 11 одсто укупне потрошње.
Домаћинства су за одећу и обућу издвајала просечно 45 евра, или седам одсто свих расхода, а за намештај, покућство и одржавање стана, као и комуникације, 33 евра, односно 5,2 одсто.
За рекреацију и културу издвајано је просечно 23 евра месечно, а за здравствене услуге и обилазак ресторана и хотела 18 евра.
Најмање је потрошено за образовање, просечно 13 евра, док су за остале производе и услуге домаћинства издвајала 37 евра.
Највећи део зарада домаћинства су трошила за куповину меса, просечно 66 евра, и млека, сира и јаја, за шта су месечно издвајала 56 евра.
Просечан месечни издатак за струју износио је 38 евра, за хлеб и житарице 36 евра, за шећер, пекмез, мед и слаткише 27 евра и за одећу 26 евра. За воће је издвајано просечно 16 евра, а за поврће 27.
Дуван је просечну породицу коштао 14 евра месечно, пиво два,вино један, а жестока алкохолна пића и ликери пет евра.
Телефонске и телеграфске услуге из прихода узимале су просечно 32 евра.
За горива и мазива за аутомобиле месечни издатак износио је просечно 29 евра, док је јавни саобраћај коштао просечно 20.
Одлазак у ресторане, кафиће, барове и куповина у киосцима месечно је коштала 15 евра, колико и набавка електричних апарата и осталих предмета за личну хигијену. Путничке аутомобиле имају чланови 55,3 одсто црногорских фамилија, које је гориво месечно коштало просечно 30 евра.
Истраживање "Монстата" још једном је потврдило неуравнотежен регионални развој и стандард у Црној Гори, јер су породице које живе у урбаним подручјима месечно зарађивале знатно више од оних из руралних делова. Месечни приходи породица из градских средина износили су просечно 669 евра, чак 165 евра више од оних из сеоских подручја.
Просечна зарада градских породица била је већа 62 евра од просека у држави. Већи просек у приходима од државног имале су и породице које живе у Подгорици, које су месечно зарађивале 652 евра.

СВИ ИМАЈУ ТВ И ФРИЖИДЕР
Из "Монстата" су саопштили да је фрижидер уређај који има највећи број црногорских домаћинстава - чак 98,1 одсто, за разлику од машине за прање судова коју користи свега 17,5 одсто породица. Телевизор има 97,8 одсто црногорских породица.
Компјутер има 25,3 одсто анкетираних домаћинстава, али је само њих 17,4 одсто саопштило да имају прикључак за Интернет. Фиксни телефон има 69,3 одсто домаћинстава, а мобилни 89 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације