ПРИПАДНИЦИ Оружаних снага БиХ морају да буду чврст гарант мира на овим просторима, поручено је у уторак са божићног пријема у бањалучкој касарни "Козара". Организатор пријема биле су Оружане снаге БиХ, а њему су између осталих присуствали и представници политичког врха Српске, са председником РС Рајком Кузмановићем на челу, премијером Милорадом Додиком и председником парламента РС Игором Радојичићем.

Премијер РС Милорад Додик овом приликом је поручио да је мир завет генерација људи који живе у БиХ и да он мора да буде основа свих активности, како војника, тако и политичара у БиХ.
- Политика из РС је јасна. Она је заснована на Дејтонском споразуму и као таква ће радити на очувању мира у БиХ. Сви они који мисле да ће својим поступцима нарушти поредак БиХ и радити мимо Дејтонског споразума, варају се - поручио је Додик. - Република Српска има доста капацитета да истраје у очувању свих дејтонских оквира и томе ће и тежити. Политичари из РС су увек за сарадњу са политичарима из БиХ, који желе да раде на напретку и приближавању БиХ европским интеграцијама.
На божићном пријему у касарни "Козара", присутнима се обратио и владика бањалучки Јефрем, који је истакао да је основна порука Божића мир и доброта.
- Мир је велика реч и он се мора неговати и чувати, а за то су посебно задужени војници БиХ. Желим свим војницима да буду војска мира и да никада не дођу у прилику да буду укључени у разне сукобе. Надам се и верујем да ће наступити време у БиХ кад ће се, како кажу стари пророци, оружје прековати у оруђе и уместо убојитих, постати средства за живот - поручио је Јефрем.
Генерал-мајор Драган Вуковић, заменик команданта Команде за подршку Оружаних снага БиХ, истакао је да припадници Оружаних снага БиХ имају обавезу да чувају мир, који су грађани БиХ дочекали после вишегодишњих ратних дешавања.
- Припадници Оружаних снага БиХ тренутно учествују у неколико мировних мисија широм света и на то смо посебно поносни, јер учествујемо у очувању мира и помажемо људима, као што су и нама некад помагали - рекао је Вуковић.

ТЕРЕТ ЗА БиХ
ПРЕМИЈЕР РС Милорад Додик је после божићног пријема изјавио да се и даље залаже за укидање Оружаних снага БиХ. Он сматра да су ОС БиХ велики финансијски терет за Босну и Херцеговину.
- Уколико будем у прилици у будућности да учествујем у демилитаризацији БиХ и укидању ОС БиХ, то ћу врло радо да урадим - поручио је Додик.