Раздор на тробојци

М. СЕКУЛОВИЋ

14. 04. 2008. у 18:29

Раздор на тробојци
Скупштинска већина у Пљевљима поново донела одлуку о новом општинском знамењу. Претходни предлог са распоредом боја и градским грбом на средини, Влада одбила јер личи на заставу Србије. "Плаветна" уместо плаве

ПЛЈЕВЛЈА - Застава општине Пљевља требало би да буде тробојка, а распоред боја био би, водоравно положена, црвена-плаветна-бела, са општинским грбом у средини.
Ово је суштина нових измена и допуна Статута општине, који је покренула СНП, а својим потписима оверило више од хиљаду Пљевљака, чија је претходна иницијатива доживела неуспех. Идентичан предлог, с тим што је - уместо "плаветне" - тада стајала плава боја, усвојен је прошле године у општинском парламенту, али је Влада Црне Горе то глатко одбила, уз образложење да је локална застава, заправо, "модификована државна застава једне земље у суседству, што је супротно одредбама Закона о локалној самоуправи".
Наравно, чиновници из Владе нису написали, али се мислило на распоред поља на тробојци Републике Србије, што је наишло на оштру реакцију у Општинском обору СНП.
- Питамо се да није садашњи државни стег Црне Горе такође модификована застава, рецимо Албаније - каже Радоман Гогић, шеф СНП у Пљевљима.
Предлогу о распореду боја на општинској тробојци, у понедељак на седници општинске Скупштине, успротивили су се одборници у Пљевљима опозиционих ДПС и СДП, али су остали у мањини. За тробојку, као заставу града, гласало је 18, против је било 12, док је уздржан био један одборник.
Иницијативу о тробојци није подржао Милун Терзић, одборник СРС.
- Ова застава је симбол поделе српског народа, међу којим широм света не постоје разлике. У овом случају, или је плава или није плава боја - истиче Терзић, који није подржао предлог о "плаветној" боји уместо плаве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације