Берлин изнео податке о највећим претњама по националну безбедност: Раст немачког екстремизма

И. СТАНОЈЕВИЋ

петак, 10. 07. 2020. у 07:26

Берлин изнео податке о највећим претњама по националну безбедност: Раст немачког екстремизма
Број десничарско обојених кривичних дела буквално је експлодирао са 24.000 у 2018. години на 32.000 лане
ДЕСНИЦА у Немачкој из године у годину расте, а имун на екстремизам ове врсте није ни Бундесвер. Број десничарско обојених кривичних дела буквално је експлодирао са 24.000 у 2018. години на 32.000 лане. Министар унутрашњих дела Хорст Зехофер је излазећи у јавност са најновијим безбедносним извештајем истакао да је коришћење антисемитских теорија завере "велика срамота за Немачку"!

Расту и десничарски екстремизам и расизам и антисемитизам. Управо то је и највећа претња по националну безбедност и највећи изазов за власт, оценио је Зехофер.

Међу новоидентификованим десним екстремистима, око 7.000 је, према проценама Бироа за заштиту уставности, присталица есктремистичког крила десничарске странке "Алтернатива за Немачку"(АфД), што је отприлике петина чланства.

ПОКРЕТ "ГРАЂАНИ РАЈХА" ВЛАСТИ у Минхену, престоници јужне покрајине Баварске, претражиле су просторије које се доводе у везу са 12 немачких држављана у три савезне државе и суседној Аустрији, због сумње да су кријумчарили оружје у земљу. Осумњичени су у тесној спрези са покретом "Грађани Рајха", који негира легитимитет немачке државе.

- Нажалост, не можемо се похвалити - рекао је Зехофер. - У порасту су, што нас посебно забрињава, антисемитски обојена насилна дела. Њихови починиоци су у огромном проценту, који премашује 90 одсто, управо десничарски екстремисти.

Власти су зато, пролетос, биле приморане да забране рад неких групација, као, на пример, радикалне "Крило", фракције десничарске АфД, чији су чланови ухваћени у антиуставном деловању.

Процењује се да је од тих десничарских екстремиста 13.000 уврштено у спремне на насиље, што је за 300 више него пре годину дана.

- Ова област је највећа претња по безбедност Немачке и ту се ништа није променило - казао је Зехофер.

Расту и кривична дела "са потписом" левице и то за 40 одсто, па их је лане било око 6.400. Левичарски екстремизам региструје око 33.500 активиста подељених у два табора, насилни и ненасилни.

Уочава се, међутим, перманентни раст управо овог дела, спремног на насиље!

Остала је присутна и велика претња исламског тероризма, мада се бележи пад броја почињених кривичних дела. Расту и активности других држава на територији Немачке.

Сајбер напади, кампање дезинформација, нарочито се бележе у кризним временима, какво је, нема сумње, тренутно време борбе против пандемије вируса корона, истичу тамошњи медији.





Пратите нас и путем иОС и андроид апликације