Корона галопира светом, Индија по броју заражених после Америке и Бразила

Д. САВИЋ

петак, 10. 07. 2020. у 00:13

Корона галопира светом, Индија по броју заражених после Америке и Бразила

Мумбај, Индија Фото АП

Светска здравствена организација упозорава да ковид 19 у већини земаља није под контролом
ДРУГА најмногољуднија земља, Индија, у четвртак је била невесела потврда упозорења директора Светске здравствене организације Тедроса Гебрејесуса да се пандемија корона вируса убрзава, док већина земаља још не успева да је стави под контролу. Само у последњих пет дана у Индији је забележено више од 100.000 нових случајева, а министарство здравља је пријавило највећи дневни пораст од почетка пандемије са 24.879 новооболелих од ковида 19.

Индија је тиме по броју заражених избила на треће место у свету, после САД и Бразила.

Број заражених у Индији нагло је порастао на укупно 767.296 људи откако је влада ублажила мере ограничења и повећала тестирање на више од 200.000 људи дневно. Стручњаци кажу да је прави опсег ширења вируса у Индији, заправо, непознат и да земља мора да тестира више с обзиром на популацију од скоро 1,4 милијарде људи.

ДОМАЋЕ МАСКЕ Од септембра ће у Немачкој бити значајно повећана производња заштитних маски на седам милијарди маски годишње. Министарство привреде инвестираће 60 милиона евра у подстицај предузећима како би повећала производњу маски да не би дошло до потешкоћа у снабдевању, пошто је сада сва производња маски у Азији.

Од преко 12 милиона случајева заражених ковидом 19 у свету половина је потврђена у протеклих шест недеља. Притом, више од четвртине заражених, преко три милиона, је у САД где је преминуло 132.309 особа. По тежини последица пандемије следи Бразил са 67.964 жртве и 1.713.160 заражених. После треће најпогођеније, Индије, по броју заражених следи Русија у којој су пријављена 700.792 случаја оболелих од ковида 19.

Галоп вируса короне забележен је и у земљама које су се до сада добро носиле с пандемијом. Аргентина је забележила рекордна 3.604 нова случаја. Пандемија сада прети и привреди ове земље погођене већ две године рецесијом и дужничком кризом. И у Аустралији, која се успешно борила с ковидом 19, у другом највећем граду Мелбурну су ступиле на снагу мере карантина које ће важити током наредних шест недеља. Становницима Викторије биће забрањен улазак у друге државе Аустралије, како би се спречио други талас епидемије.

У Џакарти, у Индонезији отворено је гробље само за жртве ковида 19 Фото АП

У Токију је регистровано 220 новозаражених, највише до сада на дневном нивоу, као и у Индонезији где је у претходна 24 сата вирус корона потврђен код још 2.657 особа. То је рекордан пораст новооболелих у овој земљи од почетка пандемије.

ТУЖЕ БОЛСОНАРА Бразилско удружење за штампу саопштило је да ће поднети тужбу Врховном суду у Бразилу против председника Жаира Болсонара због евентуалног излагања представника медија вирусу. Болсонаро наводно није поштовао дистанцу од новинара, па је скинуо маску на телевизијској конференцији за медије у главном граду Бразила где је објавио да је позитиван.

Пандемија и у Африци достиже "пуну брзину", па се треба припремити за најгори сценарио, упозорио је шеф Афричког центра за контролу и превенцију болести Џон Нкенсгасонг. Број заражених премашио је пола милиона, а умрло је више од 12.000 људи. Са малим могућностима тестирања, страхује се да прави број није познат. Највише случајева има Јужна Африка, где је и краљица Нолојисо Сандиле (56) преминула од ковида 19.

У покушају борбе с погоршањем пандемије стотине дронова осветлиле су протекле ноћи небо над Сеулом, носећи мотивационе поруке мера превенције. Дронови су на тамном небу наизменично стварали слике маски окружених честицама вируса и руку и капи воде.


ИНФИЦИРАНО 26 ПОСЛАНИКА

Најмање 26 посланика и 10 запослених у парламенту америчке савезне државе Мисисипи заражени су вирусом корона. Парламент те државе има укупно 174 посланика.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације