Кадиров о убиству чеченског опозиционара и блогера Умарова: Анзора из Беча убиле западне службе

Б. ВЛАХОВИЋ

четвртак, 09. 07. 2020. у 23:33

Кадиров о убиству чеченског опозиционара и блогера Умарова: Анзора из Беча убиле западне службе

Блогер Мамихан Умаров и председник Рамзан Кадиров

Тајне службе ликвидирају блогере да би направили "политички одјек" против Русије
MOСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

НЕКОЛИКО дана од убиства чеченског опозиционара и блогера Мамихана Умарова (43) познатијег као "Анзор из Беча", који је тражио политички азил у Аустрији, огласио се председник Чеченије Рамзан Кадиров оптуживши за ту ликвидацију западне тајне службе које раде против Русије.

Умаров је често не само критиковао председника Рамзана Кадирова, већ га је и вређао.

- Блогер који се потписивао као "Анзор из Беча", као и други блогери који зарађују на Западу на псеудопатриотизму, жртве су тамошњих тајних служби које раде против Русије и мене лично јер знају да границе Руске Федерације на Кавказу чувам ја са мојом оданом екипом - написао је Рамзан Кадиров.

ЛИКВИДАЦИЈА У НЕМАЧКОЈ ОВО није прва ликвидација Чечена који живе у овом делу Европе. Лани је у Немачкој убијен грађанин Грузије Зелихман Хангошвили, који је заправо био Чечен по националности и један од вођа чеченских екстремиста повезаних са муслиманским екстремистима који су ратовали у Сирији, а пре тога против руске армије.

Он објашњава да тајне службе ликвидирају блогере да би направили "политички одјек" против Русије.

- Знајући наш менталитет и традицију, они стварају такве блогере и касније их ликвидирају, а затим налазе друге који позивају људе на митинге против власти - каже Кадиров. - Али је чудно да су на митинзима тог убијеног блогера називали издајником.

Умаров је убијен 4. јула недалеко од Беча. Власти Аустрије су већ ухапсиле осумњичене за убиство. Прво је ухапешен грађанин Русије из Чеченије Сарали Ахтајев (47) за кога се сумња да је пуцао у Умарова, а затим и Чечен Салман Магамадов.

Чеченски опозиционери који живе у западној Европи тврде да се причало да је за ликвидацију Умарова обећана награда од 20 милиона долара. Самоуверени Умаров, који је у Аустрији живео под именом Мартин Бек, наводно је одбио заштиту тамошње полиције.

Поводом убиства "Анзора из Беча" огласио се и портпарол Кремља Дмитриј Песков.

- Нелогично је повезивати убиство чеченског држављанина у Аустрији с председником руске републике Чеченије Рамзаном Кадировом - изјавио је Песков, додавши да је "Кремљ сазнао за инцидент из медија".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације