Руске ДРЖАВНЕ ТАЈНЕ и чешки обавештајци у Москви: Адвокати Сафронова НЕЋЕ ДА ЋУТЕ

Novosti Online/Бранко Влаховић

среда, 08. 07. 2020. у 19:15

Руске ДРЖАВНЕ ТАЈНЕ и чешки обавештајци у Москви: Адвокати Сафронова НЕЋЕ ДА ЋУТЕ

Фото: АП

Руски контраобавештајци тврде да је бивши новинар "Комерсанта" предавао државне тајне чешким обавештајцима у Москви
Од сталног дописника МОСКВА

АДВОКАТИ ухапшеног саветника директора "Роскосмоса" Дмитрија Рогозина бившег новинара "Комерсанта" и "Ведомости" Ивана Сафронова тврде да Федерална служба безбедности није предочила никакве доказе да се он заиста бавио шпијунажом у корист чешке обавештајне службе. Због тога одбрана оптуженог није хтела да потпише обавезу да неће обелодањивати тајну истраге. Адвокат Иван Павлов је рекао да нису видели у оптужници никакву државну тајну.

Већ првог дана суђења када је Сафронову одређен притвор до шестог септембра видело се да је Федерална служба дуго пратила Сафронова. Али адвокати кажу да нема доказа да је он одавао било какве државне тајне. Адвокат Иван Павлов тврди да на суду нису показали никакав документ који би био државна тајна. У материјалима нема ничега осим покретања кривичног дела и протокола о хапшењу и првог саслушања на којем је Сафронов рекао да неће говорити без присуства адвоката.

Због тога адвокати нису пристали да преузму обавезу да ћуте јер сматрају да ће лакше одбранити свог клијента ако јавност буде што више информисана. Адвокат Павлов сматра да су седам томова које су написали контраобавештајци заправо блеф .

- Обично се у таквим случајевима на суду прво покаже неколико јарких примера да се види да је ухапшени опасна личност. Али овог пута тога није било - казао је адвокат Павлов.

Сафронов се оптужује да је 2017. предавао чешким обавештајцима информације које се сматрају државном тајном, а затим су их Чеси касније прослеђивали Американцима. Ради се о продаји руског оружја земљама на Блиском Истоку и Африци.

Фото: АП


У одбрану Ивана Сафронова стали су његови бивши колеге из листа "Комерсант" који су написали у саопштењу да га и даље поштују јер га сматрају једним од најбољих новинара у Русији.

- Ми знамо да је Иван прави патриота и високи професионалац. Сумња да је он издао домовину у његовом случају изгледа смешно, написали су новинари издавачке куће "Комерсант".

Један број московских листова шпекулише да је Сафронов ухапшен да би се спречио реизбор Дмитрија Рогозина на функцији првог човека "Роскосмос". Тврди се да га ових дана није примио председник Путин, а са њим на нови космодром "Восточни" није полето ни потпредседник владе Јуриј Борисов који је задужен за војно-индустријски комплекс. Колико у томе има истине знаће се ускоро.

ЧЕСИ ЋУТЕ

Први подпредседник владе Чешке који је уједно и министар полиције Јан Гамачек није желео да коментарише хапшење Ивана Сафронова. Њему је било постављено питање је ли Сафронов радио за чешку обавештајну службу.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације