Адвокати Сафронова неће да ћуте: Тврде да су наводи о државним тајнама на климавим ногама

Бранко Влаховић

среда, 08. 07. 2020. у 12:28

Адвокати Сафронова неће да ћуте: Тврде да су наводи о државним тајнама на климавим ногама

Иван Сафронов / Фото Izvestija.ru

Руски контраобавештајци тврде да је бивши новинар „Комерсанта“ предавао државне тајне чешким обавештајцима у Москви. Адвокати Сафронова тврде да је оптужница контраобавештајаца - чист блеф

МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

Адвокати ухапшеног саветника директора „Роскосмоса“ - бившег новинара „Комерсанта“ и „Ведомости“ Ивана Сафронова - тврде да Федерална служба безбедности није предочила никакве доказе да се он заиста бавио шпијунажом у корист чешке обавештајне службе. Због тога одбрана оптуженог није хтела да потпише обавезу да неће обелодањивати тајну истраге. Адвокат Иван Павлов је рекао да нису видели у оптужници никакву државну тајну.

Већ првог дана суђења, када је Сафронову одређен притвор до шестог септембра, видело се да је Федерална служба дуго пратила Сафронова. Адвокати тврде да нема доказа да је он одавао било какве државне тајне. Адвокат Иван Павлов тврди да на суду нису показали никакав документ који би био државна тајна. У материјалима нема ничега осим покретања кривичног дела и протокола о хапшењу и првог саслушања на којем је Сафронов рекао да неће говорити без присуства адвоката.

Због тога адвокати нису пристали да преузму обавезу да ћуте јер сматрају да ће лакше одбранити свог клијента ако јавност буде што више информисана. Адвокат Павлов сматра да су седам томова које су написали контраобавештајци заправо блеф .

- Обично се у таквим случајевима на суду прво покаже неколико јарких примера да се види да је ухапшени опасна личност. Али овог пута тога није било, казао је адвокат Павлов.

Сафронова оптужују да је 2017 предавао чешким обавештајцима информације које се сматрају државном тајном, а затим су их Чеси касније прослеђивалиАмериканцима.Ради се о продаји руског оружја земљама на Блиском Истоку и у Африци.

У одбрану Ивана Сафронова стале су његове бившеколеге из листа ,“Комерсант“ који су написали у саопштењу да га и даље поштују јер га сматрају једним од најбољих новинара у Русији.

- Ми знамо да је Иван прави патриота и високи професионалац. Сумња да је он издао домовину у његовом случају изгледа смешно, написали су новинари издавачке куће „Комерсант“.

Један број московских листова спекулише да је Сафронов ухапшен да би се спречио реизбор Дмитрија Рогозина на функцији првог човека „Роскосмоса”.Тврди се да га ових дана није примио председник Путин а са њим на нови космодром „Восточни“ није полето ни потпредседник владе Јуриј Борисов који је задужен за војно-индустријски комплекс. Колико у томе има истине знаће се ускоро.

ЧЕСИ БЕЗ КОМЕНТАРА

Први потпредседник владе Чешке који је уједно и министар полиције Јан Гамачек није желео да коментарише хапшење Ивана Сафронова. Њему је било постављено питање је ли Сафронов радио за чешку обавештајну службу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Žika

08.07.2020. 12:51

Šta to pričate!? Češi su čistiji od najčistijeg čistog kristala, verujte mi stvarno!