Под сумњом за издају државе: Ухапшен саветник Рогозина

Б. ВЛАХОВИЋ

уторак, 07. 07. 2020. у 11:13

Под сумњом за издају државе: Ухапшен саветник Рогозина
Бивши новинар „Комерсанта“ и „Ведомости“ Иван Сафронов, који је од маја саветник директора „Роскосмоса“ ухапшен јутрос у Москви због “издаје државе”

МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

У МОСКВИ је, непосредно пре одласка на посао у уторак, ухапшен Иван Сафронов, бивши познати новинар московског дневника "Комерсант", који је од маја био саветник директора "Роскосмоса" Дмитрија Рогозина.

Разлог хапшења је "издаја државе". Московски сајтови су објавили снимак како полицајци хапсе Сафронова.

У Федералној служби безбедности су изјавили да је Иван Сафронов скупљао и предавао информације једној тајној служби из земље која је чланица НАТО. Ради се о информацијама које представљају државну тајну. Представници ФСБ Русије објашњавају да је Сафронов предавао информације о војнотехничкој сарадњи, одбрани и безбедности Руске Федерације.

ЗНАО МНОГО Иван Сафронов је, несумњиво, много знао, јер је, пре свега захваљујући оцу дугогодишњем војном коментатору, познавао много људи. Али на који је начин направио штету својој држави, тек ће се на суду сазнати.

За такво кривично дело максимална казна је 20 година затвора.

Руководство прес-службе "Роскосмоса" пожурило је да саопшти да хапшење Сафронова нема никакве везе са његовим радом у тој корпорацији. Иван Сафронов је постао саветник за информативну политику Дмитрију Рогозину у мају ове године и требало је да води "низ специјалних програма".

Руски медији, међутим, наводе да је његово привођење вероватно повезано са чланком који је у мају објавио у "Комерсанту" о испорукама ловаца "Су-35" Египту. Наиме, Сафронов је прошле године био на разговору у ФСБ-у због текста објављеног у "Комерсанту", чији је он био коаутор, а који се односио на руске испоруке борбених авиона "Су-35" Египту, информација за коју се наводи да је била државна тајна.

Софронов (30) је син војног коментатора Ивана Сафронова, који је погинуо 2007. године. Од 2010. до 2019. радио је у дневном листу "Комерсант", где је добио отказ после текста у коме је тврдио да се Валентина Матвијенко, председница Савета федерације, спрема да поднесе оставку на своју функцију.

После одласка из "Комерсанта", Сафронов се запослио у листу за пословне људе "Ведомости", где је писао о војноиндустријском комплексу и космичкој индустрији.

Када се зна каква провера мора да се прође да би се неко запослио у "Роскосмосу", нејасно је како су "службе" дозволиле да се Сафронов запосли ако су о њему већ имале досије.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

JEL TO ON ZAMENIO SINA NIKITE HRUSCOVA, KOJI JE NEDAVNO UMRO?

07.07.2020. 12:05

Nije ni cudo, u Americi su poceli i privatnici pravit kosmicke rakete, koje ce vozikat putnike po kosmosu.

Komentator

07.07.2020. 13:48

I mi bi trebalo da se ugledamo na Ruse, samo pitanje je imamo li dovoljno mesta u zatvorima.