Братанац председника Русије изабран за првог човека новоосноване партије: Путин Два у лову на корупцију

Б. ВЛАХОВИЋ

уторак, 07. 07. 2020. у 06:48

Братанац председника Русије изабран за првог човека новоосноване партије: Путин Два у лову на корупцију

Бориће се и да постану депутати руске Думе Фото АП

Најављује да ће један од приоритета бити праћење коришћења буџетских средстава
МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

БРАТАНАЦ руског председника Роман Путин основао је партију Народ против корупције. На оснивачком конгресу одржаном у недељу, Роман Путин је изабран за председника, а мандат ће му трајати пет година. Главни задатак нове партије, по речима њеног првог човека, јесте да се припреми за регионалне изборе, а потом ће настојати да изборе место и у руској Думи. Казао је и да ће један од приоритета активности бити контрола коришћења буџетских средстава, јер су минулих година забележене велике злоупотребе буџетских дотација.

Иначе, Роман је син Путиновог брата од стрица Игора. Интересантно је да је пре само четири месеца, у марту, Роман Путин најавио новинарима да ће основати партију која би штитила интересе предузетника. Тада је казао и да о својим политичким плановима није разговарао са председником Путином. Сасвим неочекивано Роман Путин је 21. јуна постао члан партије Народ против корупције, а убрзо и њен председник.

Ова партија основана је 2014. године, а наводно има око четири хиљаде активних чланова.

Колико ће партија Путиновог братанца допринети борби са корупцијом тек ће се видети, али је стара оцена руског председника Владимира Путина да је корупција за Русију опаснија од НАТО, актуелна и данас. Борбу против корупције водили су и Путин и Дмитриј Медведев док је био председник, а касније и премијер. Чиновнике, међутим, ни затворске казне не могу да уразуме.

Власти Русије су почеле да хапсе и "велике рибе", па је министар економског развоја Алексеј Уљукајев био не само смењен него и ухапшен и осуђен. Потом је због уцене био ухапшен заменик губернатора Кемеровске области Алексеј Иванов. Била је ухапшена и група руководилаца истражног комитета Москве због злоупотребе положаја. У затвору је због мита и бивши губернатор Кировске области Никита Белих.

Списак оних који су због корупције у затвору је дугачак и стално се "обнавља". Али, власти кажу да ће појачавати контроле и законску процедуру која ће допринети да се крађа државног новца сведе на минимум и да чиновници схвате да им се не исплати да узимају мито.


ПОЗНАТИ ПРЕДУЗЕТНИК

НА партијском сајту Роман Путин је представљен као успешни предузетник који има искуства у "политичким и друштвеним активностима". Радио је у ФСБ, наследници КГБ, а потом је био у савету директора четири банке и свима је била одузета лиценца за рад због кршења закона. Од 2012. до 2013. био је на добровољној основи саветник губернатора Новосибирске области. Власник је неколико компанија и на челу је Фонда Федерације теквандоа Русије. Власник је и компаније "Путин консалтинг", а истовремено је и директор компаније "Звезда оил" која се бави нафтним дериватима, као и транспортне компаније "Русјугекспорт".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)