Десничар на челу француске владе: Ево ко је Жан Кастекс

Г. ЧВОРОВИЋ

петак, 03. 07. 2020. у 23:59

Десничар на челу француске владе: Ево ко је Жан Кастекс

СМЕНА Одлазећи премијер Едуар Филип и нови мандатар Жан Кастекс/Фото АП

Досадашњи Француски премијер поднео оставку, Макрон одмах именовао новог
ЕДУАР Филип више није премијер Француске! После нешто више од три године (тачно 1.145 дана), поднео је у петак оставку, коју је председник државе прихватио. Одмах је у, у року од неколико сати, именован нови премијер. То је Жан Кастекс, мало познат широј јавности, задужен од априла за постепени излазак Француске из општег карантина услед епидемије вируса корона.

Очекивале су се промене после одржаних локалних избора, говорило се да би Макрон можда могао и са новим премијером да крене у завршницу свог председничког мандата, али је одлазак Филипа овако изненада, без најаве, ипак изненађење.

После избора, на којима су кандидати блиски председнику доживели слаб резултат, с лошом излазношћу и усред велике здравствене кризе, промена састава владе је била готово неминовна. Макрон тражи излаз за "заокрет", у сусрет председничким изборима 2022. године. Претходних дана је најављивао "нов тим", али није прецизирао да ли је мислио само на министаре. Истицао је поверење које постоји између њега и Филипа. То, очигледно, није било довољно да се сарадња настави.

Филип последњих месеци није крио жељу да се врати у Авр, одакле је, као градоначелник, дошао за премијера. На управо одржаним изборима освојио је више од 58 одсто, и то му је била идеална излазна стратегија.

Иако између Макрона и Филипа никада није било јавних несугласица, нису увек били на истој линији, када је реч о "жутим прслуцима", пензијској реформи или сада, око управљања кризом изазваном пандемијом, нарочито око економских потеза који предстоје. Едуар Филип ће мир сада поново пронаћи у Авру, где ће за градоначелника бити инаугурисан у недељу ујутро, иако је 57 одсто Француза желело да он остане премијер, међу којима више од 80 одсто Макронових гласача.

Именовање Филипа 2017. године било је исто толико изненађење, као и именовање Жана Кастекса сада. Мало познат јавности, Кастекс је изашао у први план када му је у априлу Макрон поверио важну улогу у изласку нације из изолације. И док је почетак епидемије обележило доста контроверзи око недостатка маски и тестова, сви се слажу да је Кастекс, засад, свој посао обавио готово беспрекорно.

Реч је о политичару из сенке, који се није експонирао ни током последње функције, када није дао ниједан интервју. Радио је у различитим министарствима, био више пута директор кабинета, да би 2011. постао заменик генералног секретара Јелисејске палате. Близак је бившем председнику Николи Саркозију.

Недавно је био задужен и за међуминистарску координацију за Олимпијске игре 2024. године у Паризу. Председник је општине места Прад у Источним Пиринејима.

Жан Кастекс је рођен 25. јуна 1965. године и има четири кћерке. Ожењен је са Сандром Рибелајг, за коју се говори да је права Каталонка. Обожава рагби. То ће му можда сада помоћи на новој функцији, где га чекају тешка борба на опоравку земље после изласка из здравствене кризе која још траје и велика социјална напетост.

ПАРАВАН ЗА МАКРОНА

Макронови противници истичу да је избором Кастекса, председник одлучио да не мења досадашњи курс, нарочито на пољу социјалних права и екологије, као и да ће остати у првом плану, јер се није определио за познатију личност. Кастекс је републиканац, десничар, а они који га познају описују га као човека без длаке на језику, технократу, самосталног и сталоженог.

ВЛАДА

САСТАВ нове владе би требало да буде познат у недељу, најкасније у понедељак, а прву седницу као премијер Жан Кастекс одржаће у среду.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације