Одмотава се клупко о убиству Кашогија: Кувар из конзулата изнео страшне податке

Тањуг

петак, 03. 07. 2020. у 23:42

Одмотава се клупко о убиству Кашогија: Кувар из конзулата изнео страшне податке

AP Photo

Радник конзулата Саудијске Арабије у Истанбулу дао је исказ данас у турском суду и изнео нове податке о убиству саудијског новинара Џамала Кашогија
Радник конзулата Саудијске Арабије у Истанбулу дао је исказ данас у турском суду и изнео нове податке о убиству саудијског новинара Џамала Кашогија.

Он је рекао да је од њега затражено да упали рерну мање од једног сата након што је Кашоги ушао у зграду у којој је убијен.

Зеки Демир, локални техничар који је радио у конзулату, сведочио је првог дана суђења због убиства новинара Кашогија, које је изазвало глобално негодовање и нарушило имиџ владара Саудијске Арабије, преноси Ројтерс.

Демир је рекао да је позван у резиденцију конзула након што је Кашоги ушао у оближњи конзулат да тражи папире.

"Било је пет до шест људи ... Замолили су ме да запалим тандур (рерну). Завладала је атмосфера панике", рекао је.

У Турској је данас почело суђење у одсуству групи од 20 држављана Саудијске Арабије осумњиченим за убиство саудијског новинара Џамала Кашогија 2018. године у згради конзулата Саудијске Арабије у Истанбулу.

Међу оптуженима су два некадашња истакнута сарадника моћног саудијског престолонаследника Мохамеда бин Салмана, којима се на терет ставља да су руководили операцијом Кашогијевог убиства и издавали упуства тиму задуженом за ликвидацију, наводи ББЦ.

Осталих 18 људи из те групе оптужено је да су угушили Кашогија, чији посмртни остаци никада нису пронађени, али турски званичници тврде да је његово тело раскомадано и потом однето на непознату локацију.

Кашоги је био оштар критичар Бин Салмана, а саудијске власти најпре су негирале било какву умешаност у убиство.

Суд у Саудијског Арабији касније је због Кашогијевог убиства осудио петоро људи на смрт, а троје на затворске казне, али је тај судски процес одржан у тајности, а имена оптужених нису саопштена, подсећа ББЦ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

PG-CG

04.07.2020. 09:02

Nema logike da ubijete bilo koga u svojoj kući sa stotinama kamera, i da vjerujete da vas neće optužiti za ubistvo, ili barem posumnjati u vas...