Лукашенку конкуренција банкар и супруга блогера

Б. ВЛАХОВИЋ

петак, 03. 07. 2020. у 11:18

Лукашенку конкуренција банкар и супруга блогера

Александар Лукашенко Фото АП

Белоруски председник ће на изборима 9. августа имати озбиљније противнике но раније
МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

НА предстојећим председничким изборима који ће се одржати 9. августа, белоруски председник Александар Лукашенко ће имати знатно озбиљније конкуренте него у прошлости. То су пре свега банкар Виктор Бабарико, затим Светлана Тихановска, супруга опозиционог лидера и блогера Сергеја Тихановског, а ту је и бивши помоћник Лукашенка.

Уз то, готово сваког дана из Белорусије стижу вести о сукобима полиције са присталицама Лукашенкових супарника. Против Бабарика и Тихановске су покренути кривични поступци и они су завршили у притвору. Иначе, Лукашенко назива Бабарика "руским кандидатом" иза којег стоји "Гаспром". Виктор Бабарико и његов син Едуард су 21. јуна оптужени да су манипулисали новцем Белгазпромбанке, чијих 49,8 одсто акција припада "Гаспрому", односно његовој Гаспромбанци. Оптужени су да су пребацивали незаконити новац у иностранство.

ПОТПИСИ СВИ кандидати за председника морају да имају сто хиљада потписа подршке које проверава Централна изборна комисија.

Истовремено, тужилаштво је почело проверу против још једног противкандидата Лукашенка, Валерија Цепкала, бившег дипломате и руководиоца Парка високих технологија. Против њега се жалио неки турски грађевинар који му је правио кућу.

Са друге стране, велика кампања против Лукашенка води се преко интернета. Објављују се текстови да је његова породица корумпирана. Већ су му дали надимак "Саша три посто".

Белоруски председник игра на карту да је он патриота који није дозволио да се опљачка државна имовина. У свим говорима истиче важност да Белорусија сачува свој суверенитет.

Валериј Цепкало и Виктор Бабарико

Валериј Цепкало каже да су људи уморни да 26 година слушају и гледају једног човека, то је као да гледате исти филм. Он истиче и да је Лукашенко у предности јер има "административни ресурс" на својој страни, а уз то њега прате главни медији, пре свега ТВ. Цепкало тврди да је народ у Белорусији занемаривао демократију због економског раста као што је то случај у Кини и Вијетнаму. У Белорусији се до 2010. могло говорити о економском расту који је по мишљењу Цепкала био могућ захваљујући дотацијама из Русије и извоза у ту земљу.

Али, сада је бруто национални доходак пао, па је и просечна плата пала са 500 на 450 долара.

КОРОНА ПОБЕЂЕНА ЈЕДАН број грађана Белорусије је незадовољан како се Лукашенко односио према епидемији короне. Није било карантина, забрана скоро да и није било, фудбалска лига се све време играла уз присуство гледалаца. У среду је изјавио да је белоруско здравство победило корону, али да се борба наставља. У Белорусији је заражено 62.000 људи, умрло је 398 особа.

Аналитичари у Минску тврде да Лукашенко очекује подршку руског председника Путина на предстојећим изборима. Зато је и био на отварању споменика совјетском војнику у Ржову у Тверској области. На параду у Москви 24. јуна је довео своја три сина. Минулих дана више пута је понављао да је Белорусија једини искрени савезник Русије.

Али свему томе је претходио сукоб Лукашенка са руским "Гаспромом", јер он сматра да цене нафте и гаса морају за Минск бити исте као и за европске партнере. Много пута је говорио да је несхватљиво да Немачка Русији плаћа гас мање него Белорусија.

А ту је и отопљавање односа са Западом. ЕУ је последњих година умањила санкције уведене још 2004. године и скинула забрану кретања Лукашенку и високим функционерима. Уз то, Лукашенко 2014. није признао повратак Крима матици Русији.

У фебруару ове године Минск је посетио Мајк Помпео, амерички државни секретар. Била је то прва посета једног америчког државног секретара Белорусији после 25 година.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације