ДРАМАТИЧНО! СЗО УПОЗОРАВА: Пандемија вируса корона се ПОГОРШАВА - издато упутство шта треба радити

Танјуг

четвртак, 02. 07. 2020. у 13:02

ДРАМАТИЧНО! СЗО УПОЗОРАВА: Пандемија вируса корона се ПОГОРШАВА - издато упутство шта треба радити

Free image Pixabay

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да је 60 одсто, од 10 милиона оболелих широм света, регистровано у јуну, што, упозорила је, показује да се епидемија погоршава, а не да слаби
Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да је 60 одсто, од 10 милиона оболелих широм света, регистровано у јуну, што, упозорила је, показује да се епидемија погоршава, а не да слаби.

Директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус рекао је да се дневно забележи и до 160 хиљада случајева и позвао све државе да свеобухватно приступе борби против вируса.

- Пронађите, изолујте и брините о сваком случају, пратите и стављајте у карантин њихове контакте, обуците и опремите здравствене раднике, образујте и оснажите грађане да могу да чувају себе и друге - рекао је Тедрос.

Тедрос је упозорио да земље које примењују само део мера имају "дуг пут пред собом", преноси Глас Америке.

- Не само тестирање. Не само физичка дистанца. Не само праћење контатата. Не само ношење маски. Него све одједном - рекао је он и нагласио да је једна од ствари коју је научио у протеклих шест месеци да никад није касно да се промени ситуација у некој земљи.

Директор СЗО напоменуо је да ношење маске некада може да спасе живот.

- Критичан праг - у одговору на корону на Блиском истоку

Блискоисточне земље достигле су "критичан праг" у одговору на пандемију корона вируса, након што су мере карантина постепено ублажене уз отварање граница, саопштила је Светска здравствена организација.

Ахмед Ал-Мандхари директор СЗО за регион источног Средоземља изјавио је да је број забележених случајева заразе корона вирусом у јуну био виши него током четири претходна месеца заједно.

Он је реко да је око 87 одсто смртних случајева од последица ЦОВИД-19 потврђен у само пет земаља региона - Ирану, Ираку, Саудијској Арабији, Египту и Пакистану, преноси ББЦ.

Мање случајева заразе короном забележено је у Сирији и Јемену, међутим, Ал-Мандхари сматра да је ово највероватније последица потешкоћа у спровођењу тестирања, лечења и праћења контаката оболелих, због рата у овим земљама.

Ал-Мандхари је упозорио да су здравствени системи земља у региону источног Средоземља преоптерећени, да су здравствени радници исцрпљени и да је велики број људи и даље под ризиком, те да неуспех у решавању кризе изазване пандемијом не долази у обзир као једна од опција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Deska

02.07.2020. 14:25

Ne nesvidja mi se ova situacija sa koronom. Po meni bi trebalo opetvratiti mere izolacije! Sto se mora mora za dobro svih!

PeraK.

03.07.2020. 00:47

Aman ljudi dajte više taj novac onima koji su pustili virus, siguran sam da se zna koji su a sigurno je i da imaju spremnu vakcinu nemojte više da maltertirate ljude širom sveta, nije humano. Svakako će ti isti taj novac uzeti samo je izgleda sad pitanje cenkanja koliko ko traži a šta se nudi. Sredite to pa da ponovo živimo kao normalni ljudi.