Финска уклонила свастику из амблема ваздухопловних снага

Танјуг

четвртак, 02. 07. 2020. у 11:07

Финска уклонила свастику из амблема ваздухопловних снага

Фото Twitter@TeivoTeivainen

Финске ваздухопловне снаге престале су да користе стари амблем који је садржао свастику
Финске ваздухопловне снаге престале су да користе стари амблем који је садржао свастику, пренео је ББЦ.


Дуго времена амблем финских ваздухопловних снага садржао је свастику и пар крила. Међутим, свастика, симбол стар неколико хиљада година уобичајено повезиван са нацистима, сада је избачен из амблема.


Ваздухопловне снаге Финске користиле су симбол свастике још од свог оснивања 1918. године, врло брзо по стицању независности земље и много пре него појаве нацизма.


Плави симбол свастике на белој позадини налазио се на авионима финских ваздухопловних снага све до 1945. године, а ово није имало за циљ да покаже оданост нацистичкој Немачкој, са којом Финска и јесте била у савезничком односу.


Симбол је са авиона уклоњен након Другог светског рата, али је и даље био присутан у неким другим амблемима авијације, на заставама, украсима и униформама.


Назив геометријског симбола са крацима искривљеним под правим углом у леву и десну страну потиче од речи из санскрита која значи благостање или срећа.


Овај симбол се користи већ хиљадама година у индијској култури и широм света, док је на Западу постао популаран почетком прошлог века. Међутим, током двадесетих година 20. века Адолф Хитлер употребио је свастику као симбол његове Националсоцијалистичке партије, која је у Немачкој дошла на власт у наредној деценији.


Фото Twitter@PyykonenPetteriГеноцид Хитлеровог режима довео је до тога да за већину људи са Запада свастика означава нацизам и антисемитизам.


Академик из Финске Тиво Теваен каже да се у овој земљи симбол свастике може наћи и на зградама које су подигнуте у другој деценији прошлог века.У Финској постоји идеја да је свастика један декоративни знак, што у извесној мери он и јесте, закључује Теваен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Mile

02.07.2020. 13:10

Finski jezik za razliku od skoro svih ostalih Evropskih jezika nije iz grupe Indo- Evropskih jezika . Vec cini grupu nazvanu Ugro- Finski , koji su iz podrucja Urala , tzv. uralski azijski jezici . Tako da pozivanje na Sanskrit nema nikakve veze sa Finskom, jer to sa njom nema nikakve jezicke ni kulturoloske veze ni tradicije .