Помпео тражи од Турске да Аја Софија ОСТАНЕ МУЗЕЈ

Танјуг

четвртак, 02. 07. 2020. у 00:45

Помпео тражи од Турске да Аја Софија ОСТАНЕ МУЗЕЈ

Фото: Depositphotos

Амерички државни секретар Мајк Помпео позвао је данас Турску да не мења статус истанбулске Ајa Софије и омогући да она остане музеј
АМЕРИЧКИ државни секретар Мајк Помпео позвао је данас Турску да не мења статус истанбулске Ајa Софије и омогући да она остане музеј.

У саопштењу које је објављено дан пре доношења пресуде суда, која би могла да отвори пут захтевима да се Аја Софија поново претвори у џамију, Помпео је похвалио турску владу због одржавања зграде "на изванредан начин" као музеја, али је упозорио да би промена њеног статуса угрозила њено наслеђе.

- Позивамо владу Турске да настави да одржава Ајa Софију као музеј, као пример њене посвећености поштовању верских традиција и разнолике историје, која је допринела Републици Турској, и да осигура да она остане доступна свима - поручио је Помпео.

Заменик председника Ердоганове партије Правда и развоја Нуман Куртулмус тврди да је то питање националног суверенитета, пренео је Танјуг.

- Не треба нам ничији савет, нити препорука о нашим пословима - поручио је Куртулмус.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Haluk Pekpolat

02.07.2020. 05:38

Agya Sofia mora biti Pravoslavni Hriscanski hram kakva mu je prvobitna namena. Ni muzej ni dzamija. Zar Muslimani ne mogu sebi sazidati dzamiju pa su primorani da ukradu tudju svetinju? Muslimani treba da budu posteni, valjda svaki Musliman tako misli.