Велика излазност на референдуму за промену Устава Русије: Путин победио и пре бројања

Б. ВЛАХОВИЋ

02. 07. 2020. у 06:48

Велика излазност на референдуму за промену Устава Русије: Путин победио и пре бројања

Путин на гласачком месту у Москви

Јаснa је подршка огромне већине народа
MOСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин добио је подршку већине грађана своје земље на референдуму за "пакет допуна" Устава. Иако су места за гласање јуче била отворена до 20 сати, и пре последњег пребројавања гласова било је јасно да ће већина народа гласати "за", јер ће промена главног државног документа донети повећање примања сиромашнијем делу становништва, а то су најпре пензионери.

За минулих шест дана, до 12 сати у среду, просечна излазност је била 57,43 одсто, а најактивнији су били у републици Тива, одакле је родом министар одбране Сергеј Шојгу, где је изашло 88,2 одсто грађана, а затим у Чеченији (85,8) и Кемеровској области (84,7)

ПРОТИВНИЦИ ПРОТИВ новог Путиновог мандата били су само комунисти и ванпарламентарне партије. Али њихов утицај је објективно далеко мањи него утицај оних који подржавају Путина. Зато и тврдње опозиције да је било злоупотреба при гласању мало кога узбуђују.

У агитацији за гласање на референдуму учествовале су многобројне познате личности, од ТВ новинара, спортиста, глумаца и певача до космонаута који се налазе на Међународној космичкој станици.

Јуче је, по традицији, у згради Академије наука Русије гласао и председник Путин.

Задовољни су сви они којима ће Устав гарантовати веће приходе и бољу социјалну и здравствену заштиту, али и они који желе да Керим буде вечно руски и да Курилска острва не могу бити враћена Јапану. Уз такав сет промена Устава лако је прошла и она која омогућава Путину да може и после садашњег мандата да се кандидује на наредним председничким изборима.

"ГЛАСАО" И МЕДВЕДИЋ ГЛАША ЗАПОСЛЕНИ у зоолошком врту у Барнаулу, у руској републици Алтај, довели су младунче медведа по имену Глаша старо око пет месеци на бирачко место. Медведић је "гласао" у гимназији у Барнаулу, а на видео-снимку који се појавио на друштвеним мрежама види се како се Глаша попела на столицу, грицкала боцу са антисептиком, повукла кутију за папире са стола и грицнула за руку жену која је у изборној комисији.

Анализа Путинове популарности у различитим периодима владавине показује да му је рејтинг растао што су га више нападали на Западу. Логика просечног Руса је следећа: од оних политичара које су хвалили на Западу, Русија је имала само штете. На Западу су вечно мамурног Јељцина називали оцем руске демократије, а где је он довео земљу, свима је познато. И Михаила Горбачова је Запад ковао у звезде као оца перестројке, а за време његове владавине распао се СССР.

Зато је и Путинов главни адут то што већина грађана Русије сматра да је он доказани патриота.

Онај најактивнији део гласача, а то су пензионери, војска, полиција, као и државни чиновници, мисли да данас нема у Русији политичара који би био адекватна замена Владимиру Путину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)