Председник Путин се обратио из Ржева: Курили заувек Русији

Б. ВЛАХОВИЋ

уторак, 30. 06. 2020. у 20:37

Председник Путин се обратио из Ржева: Курили заувек Русији

Владимир Путин испред Споменика совјетском војнику

Могућност да се Путин кандидује и после истека овог мандата
ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин обратио се у уторак грађанима своје земље уочи главног дана гласања на референдуму о допунама и променама устава. Путин је био у Тверској области, где је у Ржеву откривен Споменик совјетском војнику, стотинама оних који су се борили против Хитлерове армије. Совјетска армија је у Ржовској битци имала огромне жртве, више од 1.300.000 погинулих и рањених.

Било је то једно од најкраћих обраћања Путина својој нацији и он је сажето казао да се поправке устава ослањају на вредности које обједињавају нацију, а то је поштовање старијих и блиских.

- Ми гласамо за земљу у којој желимо да живимо са савременим образовањем и здравством и социјалном заштитом грађана, са ефикасном влашћу. Гласамо за земљу због које радимо и желимо да је предамо својој деци и унуцима - казао је Путин, и додао да ће промене устава бити усвојене само ако народ буде за њих.

НУКЛЕАРНЕ ПРОБЕ САД су заузеле рушилачку позицију јер су саопштиле да не намеравају да ратификују договор о свеобухватној забрани извођење нуклеарних проба, док истовремено припремају терен за потенцијално обнављање нуклеарног тестирања, саопштило је руско министарство спољних послова поводом 20. годишњице ратификације овог међународног договора од стране званичне Москве.

Руски председник је истакао да стабилност, безбедност, благостање и достојан живот људи може да се обезбеди само развојем и ако то сви заједно чине, "одговорно, на основу искрених осећаја патриотизма".

Да би што већи број људи могао да искаже свој став, а да се грађани не доведу у опасност да се заразе од вируса корона, Московљани могу да гласају електронски.

Из свих крајева Руске Федерације извештаји показују да је до сада излазност велика и да је гласало око 50 милиона грађана. Гласање је почело 25. јуна и завршава се данас.

Већ сада се може са великом сигурношћу рећи да ће већина гласача бити за промену устава. Русија има 42 милиона пензионера, којима ће убудуће устав гарантовати повећање пензија најмање једном годишње, у складу са инфлацијом. Осим тога, убудуће ће устав давати социјалне гаранције младим породицама. Врло важно питање за многе у Русији јесте то да устав неће допустити да било које руководство да неки део територије, што значи да ће Крим бити вечно руски, а Курилска острва се неће враћати Јапану.

Променом устава даће се могућност Путину да и после истека овог мандата може да се кандидује на председничким изборима.

СИМБОЛ ВЕЧНОГ ПРИЈАТЕЉСТВА

ГОВОРЕЋИ на отварању Споменика совјетском војнику у Ржеву, председник Белорусије Александар Лукашенко је рекао да ће то бити симбол вечног пријатељства руског и белоруског народа. Лукашенко је казао да се никада неће заборавити велике жртве совјетских војника у борби против Хитлерове армије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације