Турска тестира први електрични воз домаће производње (ВИДЕО)

Танјуг

уторак, 30. 06. 2020. у 22:55

Турска тестира први електрични воз домаће производње (ВИДЕО)

Print screen Youtube/ Money Talks

Министар индустрије и технологије Турске Мустафа Варанк изјавио је да је данас почело фабричко тестирање електричног воза домаће производње
Министар индустрије и технологије Турске Мустафа Варанк изјавио је да је данас почело фабричко тестирање електричног воза домаће производње који би до краја године требало да буде у употреби, јавља агенција Анадолија (АА).


У фабрици Тувасас у Сакарји почело је тестирање вагона и композиције првог турског електричног воза који је дизајниран и произведен домаћим ресурсима,наводи се у информацији, преноси портал бизнисинфо.


Почетку тестирања присуствовали су турски министри транспорта и инфраструктуре Адил Караисмаилоглу и индустрије и технологије Мустафа Варанк.


Ресорни министар Варанк истакао је да се ради о историјском дану и подвигу турске индустрије која, каком је навео, бележи велике успехе у развоју националних ресурса.


"Упркос пандемији Ковид-19, марљиви радници су у мају спустили на шине турски електрични воз који данас почиње фабричка тестирања, а већ у аугусту ће почети и тестирање на железници. Производња домаћег електричног воза је понос у сваком погледу", рекао је Варанк.


Додао је да се очекује да ће електрични воз бити у употреби до краја ове године.


Најављујући додатна улагања у сектор железнице, Варанк је рекао да Турска жели да властитим ресурсима подмирује домаће потребе, али и да уђе у ред респектабилних актера на глобалном тржишту.
Истакао је да је национална одбрамбена индустрија Турске пример како се дугорочним и одлучним планом израста у национални понос, наводећи као пример производњу беспилотних летелица за потребе турске војске.


"Наш наредни циљ је производња домаћих композиција брзог електричног воза који ће се кретати брзином већом од 200 км на сат", поручио је Варанк.