МОСКВА ПОБИЈА НАВОДЕ: Нисмо плаћали талибане

Б. ВЛАХОВИЋ

уторак, 30. 06. 2020. у 06:45

МОСКВА ПОБИЈА НАВОДЕ: Нисмо плаћали талибане

Фото: АП

Песков: Све чешће о Русији објављују - "новинарске патке"
РУСКА војна обавештајна служба ГРУ уопште није реаговала на оптужбе више америчких медија да су Руси наговарали и обећавали им новац талибане да нападају војнике међународне коалиције у Авганистану, али су те наводе у америчким листовима демантовали у Кремљу и Министарству спољних послова.

Иначе, ГРУ не реагује на оптужбе било које врсте и никада се не оглашава тим поводом.
У Кремљу су у саопштењу још једном изразили жаљење што водећи амерички медији о Русији објављују лажи. Путинов портпарол Дмитриј Песков је, поводом писања "Њујорк тајмса" о томе како Русија шурује са талибанима у Авганистану, изјавио да у Кремљу могу само да жале што некадашња највећа, цењена средства информисања последњих година све чешће, када је Москва у питању, објављују - "новинарске патке".

Песков је сугерисао да се руски новинари оријентишу на изјаве председника Сједињених Држава Доналда Трампа, који је објаснио да је на основу информација својих обавештајних служби такође утврдио оно што Кремљ тврди - да је информација "Њујорк тајмса" лажна.

Песков је додао и да ове године руски председник Путин и Трамп нису уопште разговарали о тој теми.

Кад је већ амерички лидер оценио да је писање "Њујорк тајмса" лаж, онда је логично што у Москви не желе да улазе у веће полемике са америчким новинарима који тврде како су Руси плаћали талибане да нападају америчке војнике у Авганистану. Узгред, талибане у Русији сматрају терористичком организацијом.Зато у Москви мисле да је бесмислен текст "Њујорк тајмса" у коме се тврди да је ГРУ обећао награду тим истим талибанима за било шта, па и да атакују на трупе САД.

Амерички новинари који су оптужили ГРУ за хушкање талибана тврде да се то догађало у време док су се водили преговори за мирно решење, односно нормализацију ситуације у Авганистану. По тој причи, 2019. године у Авганистану је убијено 20 америчких војника управо због таквог договора Руса и талибана.

У Москви се многи аналитичари слажу са оценом Трампа да је "Њујорк тајмс" објавио лажну информацију о тобожњем шуровању Руса и талибана против САД да би нанели штету садашњем америчком председнику у предизборној кампањи. Трамп сумња да је текст могао да настане уз сарадњу људи Џоа Бајдена, кандидата за председника САД из редова Демократске партије.

Неоспорно је да Бајден игра на антируску карту, па се минулих дана супротставио Трамповом предлогу да се Путин позове на састанак Г-7, чији ће домаћин на јесен бити председник САД. Бајден очигледно не прати изјаве Владимира Путина, који је већ рекао да је тај формат превазиђен и да се на скупове најразвијенијих мора позвати и Кина, али за тако нешто не постоји расположење у Вашингтону.

ЧУДНО НЕКО САГЛАСЈЕ

О истој теми, руском "хушкању" талибана на војнике САД, осим "Њујорк тајмса" писали су и "Вашингтон пост" и "Волстрит џорнал". Сви они се позивају на извор у Белој кући. У руској амбасади у САД кажу да њима после објављених текстова стижу телефонске претње. То да три утицајна листа пишу о истој теми само је доказ да је неко организовао да се баш сада објави та лажна прича о уроти ГРУ и талибана против Американаца.

Коментари (3)

Somborac

30.06.2020. 07:11

Pa i da jesu. Ko je prodavao talibanima stinger rakete? K'o mala deca. Prvo prkose, a kada dobiju šamar onda plaču.