Ан Идалго ОПЕТ градоначелница Париза

Г. ЧВОРОВИЋ

понедељак, 29. 06. 2020. у 23:34

Ан Идалго ОПЕТ градоначелница Париза

Фото: Танјуг

Левичарско-зелени блок око Ан Идалго (61) у Градској већници Париза биће бројнији него до сада
СА близу 50 одсто освојених гласова у другом кругу локалних избора одржаних у недељу, социјалисткиња Ан Идалго (на слици) је комотно изборила други шестогодишњи мандат на челу Париза. Њена прва ривалка Рашида Дати из десничарске странке Републиканаца освојила је око 33 одсто, а велико разочарање доживела је Макронова представница Ањес Бизен, с тек преко 13 одсто, тако да чак неће бити ни посланик градске скупштине.

Левичарско-зелени блок око Ан Идалго (61) у Градској већници Париза биће бројнији него до сада, 96 наспрам 81, од укупно 163 саветника, и имаће апсолутну већину.

Републиканској десници иде 60 места, Макроновим центристима свега шест, док ће преостало једно место добити Непокорена Француска Жан-Лика Меланшона.

Током свог претходног мандата, Идалго је испунила обећање да ће изградити четрдесетак хиљада социјалних станова и трансформисати 200.000 пословних квадрата у стамбене.
Инсистира на здравом ваздуху. Аутобуси све више иду на чист погон, масовно се виђају тротинети, који, међутим, праве праву пометњу по тротоарима.

Одржала је обећање да неће дизати порез. Опозиција је оптужује да је зато задужење града дигла с милијарду на преко шест милијарди евра. Годишњи буџет Париза износи 10 милијарди.

Овога пута, обећала је да ће њен нови мандат бити још више еколошки. Смањиће брзину на градским улицама на 30 километара на сат, поставиће радаре за "звучно загађење". Аутомобили на дизел биће забрањени од 2024, а на бензин од 2030. Замера јој се да је допустила ширење делинквенције, па је обећала и нову, ненаоружану градску полицију. Њен нови мандат обележиће и Олимпијске игре 2024. године.
Ан Идалго је рођена као Ана Марија Идалго Алеу у Сан Фернанду у Шпанији, а уз француско поседује и шпанско држављанство. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације