После погоршања односа Пекинга и Њу Делхија: Индија од Русије хитно тражила С-400

Б. ВЛАХОВИЋ

субота, 27. 06. 2020. у 08:49

После погоршања односа Пекинга и Њу Делхија: Индија од Русије хитно тражила С-400
Уговором је предвиђено да прва партија стигне тек крајем 2021. године
MOСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

РУКОВОДСТВО Индије тражи од Русије да убрза испоруку ракетних система С-400 због погоршања војно-политичке ситуације у том делу Азије. Уговором је предвиђено да прва партија С-400 стигне у Индију крајем 2021. године, али односи Индије и Кине су се погоршали после граничног сукоба војника две земље на Хималајима, па Индијци моле да што пре добију многохваљене одбрамбене ПВО системе.

Током боравка у Москви због параде победе министар одбране Индије Раџнатах Синг молио је руског министра Сергеја Шојгуа да што пре добију не само системе С-400, већ и авионе МиГ-29 и Су-30 МКИ. Индијски министар одбране каже да им прети опасност не само од Кине, већ и од Пакистана.

Циљ војног руководства Индије је да онемогући предност Кине и Пакистана у ваздуху. Те две земље модернизују авијацију, па Индија инсистира да јој Русија "преко реда" испоручи системе С-400, како би покрила своје небо.

Индија је стратешки партнер Русије па Москва има обавезу да јој испоручи технику. С друге стране, Москва води рачуна да не поквари односе са Кином с којом такође има уговоре о сарадњи.


ПРЕДНОСТ РУСИЈЕ НАД АМЕРИКОМ

ИНДИЈА је са Русијом потписала уговор вредан пет милијарди долара о куповини С-400 пре две године, као и о 33 нова авиона МиГ-29 и Су-30 МКИ. Американци покушавају да уђу у трку, али предност Русије је што је спремна на кооперацију са Индијом, док САД не желе да се њихови авиони производе у тој земљи.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације