Света победа је наша снага: Путин обележио дан почетка отаџбинског рата

Бранко Влаховић

понедељак, 22. 06. 2020. у 23:07

Света победа је наша снага: Путин обележио дан почетка отаџбинског рата

Фото АП

Председник Русије у новом храму армије обележио дан почетка отаџбинског рата. Шеф Кремља финансирао централну икону. Патријарх Кирил: На олтар победе положене су хиљаде живота

МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

Руски председник Владимир Путин посетио је главни храм Оружаних снага, где су обележени дан почетка Отаџбинског рата и сећање на жртве које је СССР имао у борби против фашизма. Храм је смештен у Подмосковљу, у месту Кубинка.

Путину је домаћин био патријарх Кирил. Та, трећа по величини црква у Русији направљена је добровољним прилозима, у част 75-годишњице победе над фашизмом. Председник Русије лично је финансирао израду централне иконе.

После богослужења, Путин је, у друштву патријарха Кирила и министра одбране Сергеја Шојгуа, обишао Музеј "Пут сећања", подигнут у близини храма. Тај комплекс се налази на територији парка "Патриот".

Говорећи пред војницима и официрима који су дошли у храм на Дан сећања и жалости, патријарх Кирил је рекао да је пре 79 година, 22. јуна, до зуба наоружани непријатељ насрнуо на границе СССР-а, надајући се да ће брзо да оствари победу.

- Ми смо, као земља и народ, у тим тешким временима издржали и сачували слободу. Али на олтар победе положене су хиљаде живота, и зато кад празнујемо победу никада не смемо да заборавимо жртве и подвиге нашег народа - казао је патријарх.

Председник Путин је рекао да је дан 22. јун 1941. године једна од најдраматичнијих страница руске историје, јер је рат однео милионе жртава. Он је истакао да је у Отаџбинском рату руски народ показао храброст и истински патриотизам.

- За нас, грађане Русије, Отаџбински рат је света победа. Она нам даје снагу да служимо својој земљи. Сакупили смо се уз зидине главног храма Оружаних снага Русије да бисмо се с великим поштовањем присетили прошлих хероја и бесмртних подвига нашег народа - истакао је Путин.

Главни храм Оружаних снага Русије требало је да буде отворен 9. маја, али је свечаност одложена због епидемије вируса корона. Црквени комплекс је грађен од јесени 2018. године до краја маја. Црква је освештана 14. јуна ове године. Од понедељка ће храм и музејски комплекс моћи да посећују становници Русије, као и гости из иностранства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације