Велико НЕ расизму: Протести одржани широм Велике Британије четври викенд заредом

Танјуг

субота, 20. 06. 2020. у 17:39

Велико НЕ расизму: Протести одржани широм Велике Британије четври викенд заредом

Протести у Хајд парку / Фото АП

Антирасистички демонстранти протестовали су данас четври викенд заредом широм Велике Британије, упркос забрани масовних окупљања због пандемије корона вируса

Антирасистички демонстранти протестовали су данас четври викенд заредом широм Велике Британије, упркос забрани масовних окупљања због пандемије корона вируса.

Демонстрације присталица покрета "Црни животи су важни" одржане су у Лондону, Манчестеру, Единбургу, Глазгову и другим градовима.

У Глазгову су стотине људи дошле на протест "Кажи НЕ расизму" на Тргу Џорџ, где су екстремни десничари ове недеље напали скуп за права избеглица.

Демонстранти су у Единбургу затражили уклањање статуе шкотског 18-вековног политичара Хенрија Дундаса, одговорног за одлагање укидања трговине робовима за 15 година, до 1807. године.

Током тог периода више од 500.000 робова из Африке пребачено је преко Атлантика.

Антирасистичке демонстрације у Великој Британији претходних недеља подстакнуте су протестима започетим у САД због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда токм хапшења у Минеаполису 25. маја.

Стотине хиљада Британаца протестовале су претходних недеља, углавном мирно, позивајући на суочавање са сопственом историјом, обележеном и империјализмом и расним неједнакостима.

Десничари су прошлог викенда одржали контра-демонстрације, тврдећи да желе да заштите британске споменике, пошто су неки антирасистички демонстранти претходно оштетили статуу некадашњег премијера Винстона Черчила у Лондону и срушили статуу трговца робовима Едварда Колстона у Бристолу.

Прошле суботе је дошло и до сукоба стотина екстремних десничара с полицијом у близини Черчилове статуе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Смрт ЕУ/НАТО окупацији, слобода народу Србије!

20.06.2020. 19:52

А то што трпимо, идентичну тортуру и злочине ваших фашистичких режима задњих 30так година, далеко гору од тих "афроамериканаца", ником ништа неолиберални ретарди? Против тога вас, нисам видео да сте "устали"......