Путин: Запад фалсификује историју

Бранко ВЛАХОВИЋ

субота, 20. 06. 2020. у 08:01

Путин: Запад фалсификује историју

Фото АП

Текст руског председника о узроцима Другог светског рата у америчком часопису "Нешнел интерест"
МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ПРЕ више месеци најављени текст о узроцима Другог светског рата председник Русије Владимир Путин објавио је у најновијем броју америчког конзервативног часописа "Нешенел интерест" под насловом "75 година велике победе заједничка одговорност пред историјом и будућношћу". Путин је одлучио да напише текст, јер данашње поколење политичара носи одговорност да се ужасна трагедија не понови.

Позвао је руски вођа да се сачини комплексна анализа историјских догађаја. Путина и руско друштво озлоједили су покушаји ревизије историје и то што део западних политичара изједначава одговорност нацистичке Немачке и СССР за избијање Другог светског рата.

- Многи европски политичари сада покушаају да прикрију под тепих минхенски тајни договор и да ревидирају улогу СССР у слому нациста - написао је Путин о договору који су у ноћи између 29. и 30. септембра 1938. године потписали Немачка, Велика Британија, Француска и Италија, после чега је Хитлер отео део Чехословачке.

Све европске земље су правиле кобне грешке. Сматрале су да могу да буду лукавије од других и да остану по страни не учествујући у рату против Немачке. Та кратковидост и одбацивање предлога да се створи колективна безбедност коштали су милионе људских живота и огромне губитке, написао је Путин:

ОТВОРИТЕ АРХИВЕ! РУСИЈА је отворила архиве о Другом светском рату, а Путин је позвао Запад да учини исто: "Не искључујем да и у другим земљама постоје документи који се и даље сматрају тајним. Зато позивам све да их у интересу истине објаве", апелује он.

- Према Стаљину постоји низ праведних и основаних критика, али се не може оптуживати за Пакт Молотов - Рибентроп. Ми памтимо злочине режима у време Стаљина против свог народа и ужас масовног хапшења. Али, совјетске власти су увиђале да Запад покушава да увуче СССР у рат против Хитлера и зато је совјетско руководство покушавало да добије на времену да ојача своје одбрамбене позиције - наводи шеф Кремља.

Ко је пратио полемике политичара у Москви и Варшави разуме на кога се односе Путинове критике оних који за Други светски рат оптужују Стаљина и СССР. Путин је подсетио да је Хитлер пре почетка рата био радо виђен гост у западноевропским престоницама, а Стаљин се с њим није никада срео.

- Хтео бих да подсетим на историјску чињеницу да је корен узрока Другог светског рата у основи везан за одлуке донете по завршеткау Првог светског рата. Версајски договор је постао симбол озбиљне неправде у односу на Немачку. Тај договор је подразумевао да Немачку треба опљачкати, натерати је да плати огромне репарације западним савезницима које су исцрпљивале њену економију. Национално понижавање Немачке постало је повољно тле за радикално расположење у тој земљи. Нацисти су спретно искористили емоције људи који се хтели да се ослободе версајског наслеђа - нагласио је Путин, истакавши да је француски маршал Фош као пророк казао да договор у Версају није трајан мир, већ примирје на двадесет година.

У решавању тог проблема није помогла ни Лига нација која се бавила бесмисленим дискусијама.

Путин је критиковао Декларацију о очувању историског сећања за будућност Европе коју је 19. септембра 2019. донео Парламент Европе, где се у суштини уз Немачку оптужује СССР за распламсавање Другог светског рата. Декларација доводи у питање одлуке Нирнбершког суда.

- Ма шта покушавали доказати на Западу, главни и одлучујући допринос у победи над фашизмом дао је СССР и Црвена армија - нагласио је Путин.

Црвена армија је током рата уништила 626 дивизија фашистичке осовине од којих је било 508 немачких. Руски председник сматра да као и 1945. године и сада све земље морају да раде на јачању међународних односа. Захвалио се лидерима земаља које имају атомско оружје и чланице су Савета безбедности УН, а подржале су иницијативу Русије да се одржи самит на коме би се управо говорило о миру.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Шатор

20.06.2020. 09:22

Руси (као и Срби), пропустили су да након побједе изврше правду (смртна казна) за све припаднике строго злочиначких организација које су биле, наглашавам, искључиво добровољне ( СС, Гестапо, Усташка војница, Балисти,..). Сада не било проблема у свијету. Само доказана припадност и егзекуција.

Мица Хаубица

20.06.2020. 14:01

шта ту коме није јасно, од 4 војника вермахта 3 је, ко зеца, утепала Црвена армија

esb-puerto@arcor.de

20.06.2020. 18:23

Ovo je samo dokaz da je Staljin bio humana osoba ,koja je posle ulaska u nemacku poštedila tu državu , jer ih nije pobila i iskorenila u celini tako što bi sve njihovo nestalo zauvek. .. Oni se sa tim porazom nikad nece pomiriti .. Pokazuje i činjenica da zapad nije prisutan na paradi pobede nad fašizmom. BRUKA OD NARODA.

Milan Lončar

20.06.2020. 20:02

Bitkama kod Staljingrada i kod Kurska, razorena je moć Vermahta na Istoku. Tek poske toga zapadni saveznici su mogli da otvore Drugi front invazijom u Normandiji inače bi pretrpeli ogromne i nenadoknadive gubitke. Prema tome, rusko oružje je presudilo ishod Drugog svetskog rata, posebno u bici za Berlin, a sve ostalo što se sada revidira od strane Zapada je tra-la-la. Rusija to neće dozvoliti.

najjaci

20.06.2020. 20:30

Hvala gospodinu Putinu ili bolje da kazem hvala Bogu da imam prilike doziveti delo ovog velikog coveka.

Marks

21.06.2020. 22:28

Da nije bilo SSSR a dans bi Hitlerova čizma gazila Evropom i bili njeni robovi. A Slovenski narodi Poljac Ukrainci, Česi ne bi postojali.