За тридесетак година белци ће бити мањина у САД. Хоће ли онда њима Убер итс бесплатно да превози храну?

Горан ЧВОРОВИЋ

понедељак, 15. 06. 2020. у 12:00

За тридесетак година белци ће бити мањина у САД. Хоће ли онда њима Убер итс бесплатно да превози храну?
Дистрибутивни ланац црним власницима ресторана због тренутне ситуације у САД до краја године не наплаћује трошкове транспорта
СВЕТСКИ дистрибутивни ланац "Убер итс" одлучио је, из солидарности и добре намере, да црним власницима ресторана због тренутне ситуације у САД до краја године не наплаћује трошкове транспорта. А откуд знају који су власници црнци? Пребројавају их у регистру по боји коже? И шта ћемо с мелезима? И зашто не учине исте уступке сиромашним и еманципованим белцима?

На дуге стазе, тиме не чине црнцима услугу. Нема много среће у позитивној дискриминацији. Она је нужно зло. У себи ипак садржи појам дискриминације који треба потиснути из свести. Јер, увек ће нас подсећати на разлике. Дискриминација је, на крају рачуна, дискриминација. Али, данас је очигледно немогуће другачије.

А точак може брзо да се окрене. За тридесетак година предвиђа се да ће белци бити мањина у САД у односу на црначко и хиспанско становништво. Хоће ли онда њима "Убер итс" бесплатно да превози храну? Зар се ни до тада нећемо научити памети?

Постоји музичко вече "црних звезда". Тако знамо да су црне. Крајње непримерено би данас звучало "вече белих звезда". Да ли ће, логиком демографских тенденција, то ипак да буде један од наслова у телевизијском програму будућности? Хоће ли следећи бити паритет белих и црних играча у спортском тиму? Да ли ће се све одвијати по полном и расном кључу?

Декларација о правима човека и грађанина каже да се људи рађају и живе слободно и једнаки у правима. Заправо, рађају се. После се човек поквари.

До праве равнотеже мора да се дође едукацијом, а не квотама. Док год се на том путу хватамо за позитивну дискриминацију као једино решење, значи да нисмо успели. Сви смо исти. То је, као идеал људског рода, довољно, зар не?Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Dušan

15.06.2020. 12:16

Господине, а и свака аутономија, па и само културна, је позитивна дискриминација !

ОФСАЈД

15.06.2020. 14:02

@Dušan - Како ДИСКРИМИНАЦИЈА може да буде ПОЗИТИВНА????? Измишљотина неписмених политичара и новинара. Убијен Мртвац!!!! Спашен живот живом човеку!!!!

Lale

15.06.2020. 12:23

Bolje da gledamo svoje dvoriste. Za 30 godina Srbi ce biti manjina u Srbiji. A za Ameriku je malo prenaduvano. Tamo zivi svega 15% crnaca.

Prellee

15.06.2020. 12:32

Kako su radili u prošlosti, tako su zaslužili. Neka im BUDE NA ČAST I SRETNU BUDUČNOST.

Niko

15.06.2020. 13:22

Ako je uvreda za crnce, ti si crnac, jel za nas belce je uvreda da nam se kaze belac

Niko

15.06.2020. 13:30

Za 30g nece ni postojati amerika, tako da nema cega da se boje... 2025g odvojice se kalifornija od ostatka drzave... Nisu ludi da daju pare za luizijanu