Ту нема комеморације, већ пропаганде и величања фашистичко-усташког режима: У Аустрији партије траже да се трајно забране скупови у Блајбургу

Ивана СТАНОЈЕВИЋ

недеља, 14. 06. 2020. у 07:39

Ту нема комеморације, већ пропаганде и величања фашистичко-усташког режима: У Аустрији партије траже да се трајно забране скупови у Блајбургу

Захтев аустријских странака званично упућен Парламенту у Бечу

Олга Фоглауер, посланица Зелене странке, о иницијативи да се онемогуће скупови који величају злочине
ПОТПИС на захтев да се, једном за свагда, забране годишња окупљања у Лојпашком пољу код Блајбурга, ставиле су све странке у аустријском парламенту, осим десничарске Слободарске партије (ФПО). Реч је о надстраначком пројекту, што је преседан у аустријској парламентарној пракси.

У разговору за "Новости", Олга Фоглауер, посланица Зелених у Националном савету, једном од два дома Парламента Аустрије, каже да кључни аргумент иницијативе њене странке, која је коалициони партнер Народне партије (ОВП) канцелара Себастијана Курца, лежи у чињеници да није реч ни о каквој комеморацији, него о усташкој пропаганди.

На питање какве су шансе да се ова намера оствари, с обзиром на то да се манифестација одржава на приватном поседу, наша саговорница, која је и портпарол Зелених за област Корушке за пољопривреду, шумарство и етничке групе, одговара да су се Зелени амбициозно ангажовали да се направи потребан политички притисак за трајну забрану Блајбурга.

ПОЗОРНИЦА ДИВЉАЊА НА питање да ли је њена странка Зелених, радећи на овом захтеву, имала контакте са аустријским бирачима српског порекла, Олга Фоглауер (на слици) одговара одречно. - На конкретном случају баш и не. У томе сарађујемо са Маутхаузеновим комитетом Аустрије и општином Блајбург/Плиберк (што је словенско име овог места), који су годинама одлучно и доследно указивали на експлозивност окупљања. Блајбург је сваке године заправо позорница једног од највећих митинга особа које имају неприкривен фашистичко-ревизионистички порив према историји - истиче наша саговорница.

- Наш захтев није моментално правно обавезујући, али је и те како снажан политички сигнал. Сада је на надлежним органима да преиспитају све законске могућности да усташка окупљања у Блајбургу заувек постану прошлост. Апелујемо да се за решењем трага на унутрашњем, билатералном и европском плану. Зелени се годинама залажу за то да се забране сва окупљања са фашистичко-ревизионистичким тенденцијама, у какве спада и ово у Блајбургу. Будући да су нас сада подржале и све остале странке изузев либерала, велике су шансе да се надлежни натерају да више не окрећу главу од овог проблема, него да нађу решење сагласно Уставу и тако коначно престану да избегавају историјску одговорност према жртвама усташког режима.

С друге стране, правно гледано, ствар је доста комплексна, напомиње наша саговорница. Наду, ипак, улива чињеница да је један реномирани стручњак за уставно право у Аустрији у својој експертизи дошао до закључка да такозвана комеморација није искључиво религиозног карактера, као што то пледирају њени организатори. Много више, међутим, она је глорификација фашистичко-усташког режима. То значи да се иза помена и одавања поште жртвама крије заправо друга намера, а такво "фалсификовање" противи се аустријском Закону о окупљању. Слобода окупљања јесте утемељена у Уставу, али она није апсолутно право. То значи да постоје случајеви кад се окупљање не може дозволити.

РОК ЗА ОДГОВОР - 25. ЈУЛ ЗАХТЕВ аустријских парламентарних странака којима се једино није прикључила десничарска Слободарска партија (ФПО), предат је Националном савету 29. маја. По слову пословника о раду скупштине, влада, конкретно Министарство унутрашњих послова, најкасније до 25. јула парламенту мора да достави одговор. У питању је документ на четири странице који садржи чак 17 конкретних питања. У последњем, подносиоци захтева траже одговор на то да ли члан 29 аустријског Закона о окупљању дозвољава забрану скупова у Блајбургу.

Замољена да прокоментарише да ли ће у случају Блајбурга лаж моћи да се разлучи од истине и евентуално докаже да се није баш све тако десило како тврде организатори ових скупова, наша саговорница истиче да је њихов главни циљ забрана.

- Желимо да се стави тачка на ове такозване комеморације, јер их усташе злоупотребљавају за самопромоцију и величање сопствених принципа. Осим тога, хрватске странке користе ове скупове као полигон за политичку пропаганду. Из историје морамо извлачити поуке, упозорава Фоглауерова. Не можемо стављати главу у песак и тако бежати од сопствене одговорности.

На питање шта политички кругови у Аустрији генерално знају о злочинима у НДХ, наша саговорница каже да има још много простора у њеној земљи и широм Европе за историјско освешћивање кад је реч о прогонима и масовном убијању Срба, Јевреја и Рома у НДХ. Тај задатак на себе морају да преузму сви који не пристају на неправду.

- Управо су те страхоте у концентрационом логору Јасеновац, које не признају и које поричу учесници скупова у Блајбургу, недовољно присутне у аустријској свести. Не можемо се и не смемо се позивати на незнање, јер оно није одбрана. Имамо историјску одговорност да знамо шта се догодило и обавезу да то никад не заборавимо - наводи наша саговорница, указујући да се само тако може спречити да се злочини не понове.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације