Букте немири, економија САД је и званично у рецесији, а Вашингтон не испушта палицу светског полицајца

Ивана СТАНОЈЕВИЋ

четвртак, 11. 06. 2020. у 12:10

Букте немири, економија САД је и званично у рецесији, а Вашингтон не испушта палицу светског полицајца
Председник Доналд Трамп се све више, "у име демократије", уплиће у унутрашње ствари других држава
АМЕРИЧКА демократија је на тешком испиту. После непојмљиво бруталног убиства Афроамериканца Џорџа Флојда, нација се наново дели на црну и белу. Букте немири, економија је и званично у рецесији, али Вашингтон не испушта штафетну палицу светског полицајца. Што више губи битку са домаћим изазовима, председник Доналд Трамп се све више, "у име демократије", уплиће у унутрашње ствари других држава.

На улицама америчких градова народ протестује против оживљавања апартхејда. Али, док су у сличним ситуацијама Трампови претходници, сви до једног, позивали на смиреност уз речи саосећања, шеф Беле куће долива уље на ватру, претећи употребом силе ако се протести не окончају.

Домаће проблеме Трамп гура под тепих, али је и те како агилан на иностраним фронтовима. Спрема се да потпише законски акт којим се санкционишу кинески званичници, одговорни за угњетавање ујгурских муслимана. "Осетљив" на верске слободе у другим земљама, у сопственој оставља простор за злостављање по расној основи. Прети онима који су устали против расизма, уместо да га и сам санкционише.

Донедавно, највеће жариште између САД и Кине био је Хонгконг. Размере америчког уплитања биле су такве да је, по некима, претио нови Хладни рат. Сад је тежиште пребачено на Ујгуре. У широком дијапазону напада на Кину, оркестрираних из Беле куће, нашла се и тврдња да је вирус корона пуштен из војне лабораторије у Вухану са циљем да Пекинг преузме улогу светског хегемона.

Под Трамповом диригентском палицом, "САД настављају да дају допринос снагама Кфора предвођеним НАТО на КиМ, да би се одвратила обновљена непријатељства на Косову". Има Трамп времена и енергије за "решавање ситуација" на свим континентима, осим код своје куће.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Гојко

11.06.2020. 21:19

Berzanski indeksi u SAD padaju,kao i vrednost dolara sto ce se i nastaviti.