Лукашенку стиже америчка нафта

Бранко Влаховић

субота, 06. 06. 2020. у 12:50

Лукашенку  стиже  америчка  нафта

Фото: Инфо служба рафинерије

Почео да се реализује договор председника Александра Лукашенка и америчког државног секретара Помпеа

Од сталног дописника МОСКВА


У луку Клајпеда у Литванији стигао је први танкер са 77 хиљада тона америчке нафте, која треба железничким цистернама да се пребаци у Белорусију. Та нафта ће се прерађиватиу рафинерији у Новополоцком. Пре тога је ове године из разних земаља довезена са 19 танкера нафта за белоруске рафинерије јер руководство у Минску није могло да се договори о цени са руским нафтним компанијама.

Вест да Белорусија почиње да добија америчку нафту изазвала је разне коментаре у Москви. Највише је оних који анализирају значи ли то окретање Белорусије ка Западу. Долазак америчких танкера је резултат договора председника Лукашенка и државног секретара САД Мајкала Помпеа за време његовог боравка у Минску првог фебруара ове године.

Да ће стићи америчка нафта најавио је пре две недеље министар спољних послова Владимир Макеј. По којој ће цени Белорусија куповати америчку нафту за сада се не саопштава. Говорило се да ће америчка нафта стизати и нафтоводом из Пољске да се прерађујеу великој белоруској рафинерији у Мозиру. Предвиђено је да се транспортује 100 хиљада тона нафте месечно.

Тако ће убудуће осим руске нафте у Мозиру прерађивати и ону коју Белорусија буде куповала од САД, Азербеџана, Норвешке и Саудијске Арабије. У државној компанији Белнефтхим објашњавају да је руководство у Минску одлучило да из више земаљакупује нафту због повремених неспоразума са Москвом око цене. Белорусија не намерава да престане да купује руску нафту али ће предност имати они који понуде бољу цену. Из Русије ће нафта стизати нафтоводом Дружба, као и железничким цистернама.

Председник Белорусије Александар Лукашенко је још у априлу изјавио да ће његова држава ускоро почети на нови начин да купује нафту па ће престати вечни спорови са Москвом.

-Што будемо више имали продаваца нафте бићемо независнији, поручио је Александар Лукашенко. Није тајна да се Минск и Москва више пута нису могли договорити око цене нафте и гаса.

Од почетка ове године обе велике рафинерије у Белорусији радиле су са 50 посто капацитета јер се крајем 2019. Москва и Минск нису могли договорити око дугорочног уговора и цене нафте. Аргумент Москве је био да она не може да продаје нафту и гас Белорусији по унутрашњим ценама јер је Минск касније реекспортовао енергенте и на томе добро зарађивао.


БЕЛОРУСИЈАИ ЈЕРМЕНИЈА ТРАЖЕБОЉЕ...

Председник Путин је саопштио да Белорусија и Јерменија не прихватају заједничку формулу земаља Евро-азијске економске сарадње око цене гаса која би важила до 2025 године. Спор је настао због разлика у ставовима око тарифа за транспорт гаса. На једној страни су Русија, Казахстан и Киргизија а на другој Белорусија и Јерменија.Путин је објаснио да би се прихватио предлог око транспортних тарифа, који траже Белорусија и Јерменија, мора бити већи ниво интеграција тих земаља у тој заједници држава.

Председник Лукашенко сматра да би Русија морала да смањи цене на гас како оне не би биле више од оних по којима се продаје европским земљама.

Циљ председника Лукашенка је да рашири лепезу економских партнера јер је сада 55 посто трговине везано за Русију. Лукашенко већ дуже време истиче да осим Русије Белорусија мора да има добре економске везе са Европом и Азијом.