МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА НОВОСТИ

ИСТРАЖНИ комитет Русије у петак је покренуо кривични поступак против др Николаја Платошкина (55), лидера партије За нови социјализам, због позивање грађана на масовне нереде и ширења лажних информација, па му је одређен двомесечни кућни притвор.

Платошкин је против тога да Путин може да учествује на председничким изборима 2024. године. Првог јуна у Русији ће се одржати референдум о промени устава, а осим социјалних гаранција за грађане, промениће се и онај део у коме је до сада било ограничење да неко може бити председник и после два узастопна мандата.

Хапшење Платошкина имало је велики одјек јер је он доктор историје, професор и шеф катедре за међународне односе и дипломатију на Московском хуманитарном универзитету. Платошкин је од 1987. до 2006. радио у совјетској амбасади у Немачкој, а затим у руском конзулату у Хјустону у САД. Из Америке је као дипломата био протеран.

Он је био чест гост на московским ТВ каналима, све док јавно није почео да критикује Путина. Престали су да га зову на ТВ кад је 19. октобра 2019. изјавио да намерава да буде кандидат на председничким изборима 2024. године. Он је још 1989. критиковао оца перестројке Михаила Горбачова. Запамћен је и по томе што позитивно оцењује улогу Стаљина у совјетској историји.

Платошкин је често критиковао руску владу, а посебно је био активан у критици реформе пензионог система када је у Русији продужен радни век. Он је агитовао за комунисте и позивао грађане да не гласају за владајућу Јединствену Росију.

Његова партија За нови социјализам основана је 2019. и залаже се за успостављање социјалистичког уређења у Русији. За разлику од покојног писца и ултралевичара Едуарда Лимонова, као и садашњег лидера мале опозиције Алексеја Наваљног, он не позива своје присталице да се туку са полицијом, већ да дођу до власти на изборима.

Хапшењем професора Платошкина власти су му направиле само политичку рекламу јер у Русији симпатишу оне који имају ореол жртве.

ПОВЕЋАНА НЕРВОЗА

ГРУПА руских социолога познатија као "Група Белановског" упозорава да се у земљи због епидемије вируса корона створила ситуација која може да доведе до политичких и социјалних потреса. Наиме, корона је утицала на раст незапослености и пад стандарда грађана, што у друштву повећава нервозу.