Канадска компанија Бомбардије, која је увела велике промене у свом ваздухопловном бизнису пре глобалне пандемије, сада се суочава са великим падом прихода, а принуђена је и да отпусти 2 500 радника због кризе условљене корона вирусом.

Бомбардије ова отпуштања оправдава падом тражње за пословним авионима, јер је ваздухопловни сектор од марта готово мртав, сто је последица изазвана пандемијом.

С очекиваним падом испорука пословних авиона у индустрији од око 30% током 12 месеци због пандемије, Бомбардије мора прилагодити своје активности и радну снагу компаније. Већина ових смањења утицаће на производне активности у Канади и постепено ће се спроводити током 2020. године", рецено је из компаније.

У изјави за Радио-Канаду компанија је данас саопштила да ће 1.500 радника бити отпуштено у Квебеку и 400 у Онтарију, а остатак отпуштања је планиран у међународним објектима компаније.

Бомбардије је у марту обуставио све операције у настојању да заштити запослене од ширења новог корона вируса.

Компанија је поступно наставила са радом прошлог месеца , али је већ у првом кварталу забележила губитак од 200 милиона америчких долара.

Бомбардије је био у проблемима много пре почетка пандемије. Према процени из септембра 2019. године, компанија је била суочена са скоро 10 милијарди америчких долара дуга.

Иначе, Бомбардије запошљава око 60.000 људи широм света.