Русија се не враћа у причаоницу: Путин одбио Трампов позив за самит Г7

Б. ВЛАХОВИЋ

петак, 05. 06. 2020. у 08:35

Русија се не враћа у причаоницу: Путин одбио Трампов позив за самит Г7

AP Photo

И поред Трамповог позива, у Москви тврде да Путин не путује на самит Г-7. Разлог за позив је и жеља да се охладе односи Кремља са Пекингом
Москва од станог дописника

ВИШЕ пута поновљени предлог америчког председника Доналда Трампа да се у септембру Русија и њен лидер Владимир Путин поново придруже самиту групе најразвијених земаља (Г-7), званични Кремљ још није прокоментарисао, али су зато бројни политиколози оценили да у Вашингтону овим заправо желе да охладе односе Москве и Пекинга јер Кина није позвана на скуп.

На другој страни, овом предлогу Трампа о накнадном прикључењу Русије, супротставило се више европских лидера, као и премијер Канаде. Они сматрају да Трамп без договора са њима не може да зове на самит никога, па ни Путина.
Противници Трампове идеје сматрају да Русија мора да врати Крим пре него што се поново појави на самиту Г-7.

Иначе, чланови те групе су, поред САД, Велика Британија, Немачка, Француска, Италија и Канада. Осим Русије, Трамп је на самит планиран за септембар, позвао и Аустралију, Индију и Јужну Кореју.

Они очигледно не разумеју да Путин и није заинтересован да се враћа у то друштво, као и да у Русији нико не помишља на повратак кримског полуострва Украјини. Русија је после припајања Крима матици била искључена из Г-7. Тада је Путин рекао да ионако од те "причаонице" није ни било користи и да је такав формат превазиђен. Председник Русије је био јасан да се светски проблеми не могу решавати без Кине и представника Јужне Америке.

На самиту у САД Трамп намерава да расправља о кривици Кине о ширењу короне. У Москви сматрају да на Западу немају аргументе за напад и оптужбу Кине, и у томе не желе да учествују, иако је сасвим је разумљиво што Русија не жели да квари односе са Кином јер су они сада јако добри: расте трговинска размена, Кина је велики купац руских енергената, а трговинска размена 2019. године између те две земље износила је 110 милијарди долара.

Москва не жели ни да тренутну запаљиву ситуацију у Америци користи за скупљање политичких поена. А на оптужбе политичара из САД, који у нередима у њиховој земљи виде "руски траг", у Москви гледају са подсмехом.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио је да се Русија не меша у унутрашње ствари ниједне државе, па ни САД. Московски политиколог Дмитриј Суслов каже да политичка елита у САД није спремна да крене у реформе друштва.

КОВИД 19 КАО ТЕМА САМИТА

ПИТАЊЕ одговорности Кине за ширење вируса корона, што у својим наступима стално истичу водећи људи америчке администрације, биће сигурно тема скупа Г-7. Трампу ће ићи наруку и пре неколико дана објављена вест агенције АП да је имала увид у снимке на којима се представници СЗО жале још 6. фебруара на понашање Кине и кажу да Пекинг не дели с остатком света све податке не би ли се проценио ризик који корона представља за остатак света.

Коментари (2)

Миро Марковић

05.06.2020. 17:20

Браво председниче путине! Све док Г-7 не плати ратнум одштету Савезној Југославији и БиХ за незаконито бомбардовање 90-тих година прошлог века, са Г-7 и НАТО фашистима не треба разговарати, јер се тиме њима даје политички кредибилитет, који су они одавно изгубили. Живеле Русија и Србија!

aco

05.06.2020. 22:07

Tada je Putin rekao da ionako od te "pričaonice" nije ni bilo koristi i da je takav format prevaziđen. Bravo CARE