Предлогом ребаланса буџета Француске за 2020., који треба да буде представљен идуће недеље, планира се јавни дуг од 120,9 посто БДП-а ове године, извештава Ројтерс позивајући се на изворе у Министарству финансија.

Овако велики раст јавног дуга узрокован је одгромним издацима државе, који се мере милијардама евра, ради ублажавања економских последица корона кризе.

Министарство финансија такође предвиђа пад потрошња становништва за око 10 посто ове године, при чему ће домаћинства из предострожности повећати штедњу за око 100 милијарди евра, навели су Ројтерсови извори.

У предлогу допунског буџета, који би требало да буде представљен следеће среде, издвојено је око 40 милијарди евра подршке за индустрију, и то за туритички, аутомобилски, ваздухопловни и технолошки сектор у виду зајмова и директних давања из државног буџета, рекли су извори у министарству.

Влада је већ представила планове за туризам и аутомобилску индустрију, а наредних дана намерава да разради планове за ваздухопловство и технологију.