Протестант из Валеја у Калифорнији кога је полиција упуцала у уторак током протестних нереда клечао је на земљи испред њега и није био наоружан, преносе локални медији.


Шон Монтероса (22) настрадао је у ноћи између понедељка и уторка када је полицајац из аутомобила, кроз ветробранско стакло, сасуо у њега пет метака. Полиција све до конференције за медије у среду није откривала да је младић убијен, нити околности његове смрти.


Шеф полиције Шавни Вилијамс јуче је рекао да је полицајац веровао да из Шоновог џепа вири пиштољ, па је отворио ватру због те "претпостављене претње".


Касније је утврђено да је "оружје" које се налазило у џепу Шоновог дукса заправо био 20 центиметара дуг чекић.


Полицајац који је упуцао младића, ветеран са 18 година радног стажа, послат је на административно одсуство.


Убиство се догодило у ноћи када су у Валеју, као и у остатку Америке, беснели насилни протести, уз пљачке и вандализам. Те вечери је око 100 људи опколило полицијски станицу.


Подсећања ради, у Америци су букнули немири након што је полицајац Дерек Шовин приликом привођења усмртио ненаоружаног Афроамериканца Џорџа Флојда тако што му је, како се наводи у кривичној пријави, осам минута и 46 секунди (8:46) држао прислоњено колено на врату. Шовин је оптужен за убиство другог степена, а у међувремену су приведене и његове колеге.


Расни протести који су уследили након смрти Флојда проширили су се на око 150 градова у земљи, али и бројне престонице широм света. Мирни скупови брзо су прерасли у насилну побуну која је већ однела многе животе, како међу демонстрантима, тако и међу полицијом.


Прочитајте још: Још три полицајца оптужена за смрт Џорџа Флојда


Демонстације које трају већ девет ноћи за редом обележиле су сцене бруталних сукоба између полиције и протестаната, пљачке и паљење возила и зграда. Амерички председник Доналд Трамп запретио је слањем војске на улице.


Смрт Шона, које је био латино порекла, додатно ће разбуктати расне тензије у граду у коме се мањине годинама жале на неједнак третман од стране полиције, тврде локални медији. Реакције људи на друштвеним мрежама су бурне.


(blic.rs)